Każdy uczeń Liceum ogólnokształcącego lub technikum, powtarzający biologię przed maturą, chętnie skorzysta z pomocy tej książki.Pamięciowe opanowanie wszystkich, najdrobniejszych nawet, szczegółów materiału nie wystarczy, by poradzić sobie z arkuszem egzaminacyjnym ? konieczna jest nie tylko biegła znajomość każdego tematu, ale także umiejętność dokonywania zestawień i porównywania ze sobą zjawisk biologicznych.Nasza publikacja ułatwia uczniom całościowe spojrzenie na pewne zagadnienia oraz usystematyzowanie wiedzy ? celowi temu służą liczne schematy i tabele, w których dokonano przekrojowego porównania ważnych problemów. Taka koncepcja prezentacji materiału umożliwia uzupełnienie wiedzy, zapewnia gruntowną powtórkę, pomaga ujrzeć pojedyncze zjawiska w szerokim kontekście naukowym, pozwala wreszcie na swobodne tworzenie syntez, a więc dokonywanie najtrudniejszych operacji intelektualnych.Niekwestionowaną wartość tej pozycji stanowi szczegółowy, a zarazem przejrzysty i zrozumiały sposób przedstawienia przez autorkę kwestii sprawiających trudności i budzących niejasności.Proponujemy zatem przegląd całości materiału z biologii, uporządkowanego wedle zagadnień maturalnych. Opracowanie każdego tematu ma postać konspektu, według którego abiturient może się sukcesywnie przygotowywać.Życzymy powodzenia wszystkim, którzy wybrali ten przedmiot na egzamin dojrzałości.
Informacje dodatkowe o Biologia zagadnienia maturalne:
Wydawnictwo: Wydawnictwo szkolne Omega
Data wydania: b.d