Smakowita opowieść o miłości, jedzeniu i miłości do
jedzenia.
Ten, kto nie ma dobrego podejścia do kobiet, nie
zostanie nigdy wielkim szefem kuchni.
Kiedy Delphine pierwszy raz odwiedziła Escoffiera
w jego kuchni, zrozumiała, co mają na myśli ludzie,
którzy mówią, że jest prawdziwym artystą. Specjalnie
dla niej oprószył jajka posiekanym masłem, dodał
śmietanę, umieścił krem w kieszonkach z brioszek i położył je na
porcelanowych talerzach. Jeden kęs. Jeden pocałunek. Przepadła.
Tak jak zresztą i inne kobiety, które Escoffier uwodził jedzeniem.
Białe trufle to zmysłowa opowieść o najznakomitszym kucharzu
Francji, który gotował dla Ritza i w londyńskim Savoyu, przyjmował
na swych kolacjach koronowane głowy i całą artystyczną śmietankę
Paryża. To historia wielkich miłości i namiętności skąpanych
w smakach i zapachach, której lekturę można porównać
do delektowania się wykwintnym jedzeniem.
Informacje dodatkowe o Białe trufle:
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2013-01-24
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 0
Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Przeczytane:2014-04-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Czytam regularnie w 2014,