Siedzący w więzieniu Daltonowie dostają wiadomość, że czeka na nich spadek po stryjku, również znanym bandycie. Testament zawiera jednak pewien warunek: bracia otrzymają pieniądze po krewnym, jeśli zabiją kilka wskazanych przez niego osób – sędziego i ławników, którzy skazali stryja na śmierć. Nie byłaby to żadna przeszkoda dla takich złoczyńców jak Daltonowie, jednak wypełnienia warunku ma pilnować osoba znana z uczciwości i prawdomówności... Lucky Luke! Czy Samotny Kowboj zechce wziąć udział w realizacji morderczego dzieła? Oprócz tytułowej historii w tomie znajdują się jeszcze trzy krótkie opowieści o Luke’u i jego dzielnym wierzchowcu.
Wydawnictwo: Egmont
Data wydania: 2017-06-07
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: La ballade des Dalton et autres histoires
Język oryginału: francuski
Tłumaczenie: Maria Mosiewicz-Szrejter
Ilustracje:Maurice de Bevere
Przeczytane:2017-09-01, Ocena: 4, Przeczytałem,
Raz jeszcze Daltonowie ;) - ale nie tylko!
Cóż nowego u Daltonów? Otrzymali spadek :) ... po wujku - co prawda nie odszedł niewinnie, albowiem został powieszony (niezbyt mu było, co do obranego życiowo fachu, daleko do innych krewnych), lecz spadek - jakby nie było - zostawił. I nie byłoby w tym wszystkim większego problemu, gdyby nie fakt, iż z odbiorem rzeczonego spadku mogą być problemy, spadkobiercy bowiem są (a jakże) w więzieniu :) ... Opuszczają je jednak, lecz i tu pojawia się problem - muszą, ażeby otrzymać spadek... uśmiercić tych, którzy skazali ich wujka.
Świetna zabawa - po raz kolejny - gwarantowana :) Daltonowie i wątki z nimi związane to chyba najlepsze części tej komiksowej serii :) Ale, prócz nich, mamy w tym tomie także trzy inne historyjki o Luke'u i jego wiernym wierzchowcu :) - nic tylko czytać i oglądać!
Polecam!
Dziękuję Egmont Polska za egzemplarz recenzencki.
Recenzja znajduje się także na moim blogu: