W związku ze zbliżającym się Super Leaders Festival, Saikou wyznaje, że chciałby spróbować samodzielnie stworzyć one-shota. Shuujin się zgadza, a sam poświęca się pomocy Shiratoriemu w zdobyciu serializacji. Mangacy zaczynają stawiać samodzielne kroki na drodze do samodzielnego rozwoju, ale czy wszystko przebiegnie po ich myśli i czy ich relacja na tym nie ucierpi?!
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2018-05-16
Kategoria: Komiksy
Tłumaczenie: Agnieszka Zychma
Przeczytane:2018-05-28, Ocena: 5, Przeczytałem,
MIŁOŚĆ JEST WSZĘDZIE
Bodajże najlepsza manga ukazująca się obecnie na polskim rynku powraca wraz z trzynastym tomem. Po tym, jak niedawno pochłonąłem naraz dziesięć poprzednich części, zamiast mieć dość tej serii, z niecierpliwością czekałem na ciąg dalszy. I oto jest, świeżutki, cieplutki i równie rewelacyjny, co dotychczas. Gotowi na szaloną, pełną emocji, humoru, miłości i rywalizacji opowieść o świecie komiksowych twórców?
Zaczyna się Super Leaders Festival i grupa popularnych autorów, w tym Muto Ashirogi, mają stworzyć z tej okazji one shoty. Mashiro i Takagi zaczynają jednak coraz bardziej oddalać się od siebie. Gdy ten pierwszy postanawia niemal sam zająć się komiksem i na dodatek pójść w stronę typowego romansu, ten drugi całą energię wkłada w pracę nad „Lovetą”. Obaj twórcy zaczynają się kłócić, Takagi popada nawet w konflikt z żoną, a sytuacja robi się coraz bardziej napięta. Co będzie z „PCP”? Czy Mashiro ma szansę samodzielnie stworzyć mangę? I co stanie się z wystawioną na próbę przyjaźnią?
Tymczasem inni mangacy także decydują się stworzyć romanse. Konkurs zostaje przemianowany na Super Leaders Love Festival, a przed twórcami otwiera się szansa zdobycia kolejnej serializacji. Tylko kto wygra to komiksowe starcie? A na horyzoncie już czai się nowe uczucie, które jeszcze bardziej wpłynie na rywalizację…
Całość recenzji na moim blogu: http://ksiazkarniablog.blogspot.com/2018/05/bakuman-13-tsugumi-ohba-takeshi-obata.html