Babie lato

Najnowszy zbiór opowiadań Marty Dzido, która w ,,Sezonie na truskawki" eksplorowała temat kobiecej zmysłowości. ,,Babie lato" sięga dalej, ukazując nie tylko afirmację cielesności, lecz także historie życiowych blizn, które nas formują. To opowieści o kobietach, które łączy jedno - nie wahają się zawalczyć o siebie. Bohaterki Marty Dzido na różnych etapach życia dążą do samostanowienia, a ich głosy splatają się w fascynującą opowieść o prawie do własnego ciała, wolności, emancypacji, odwadze i pamięci.

,,Krzyk dochodzi z głębi trzewi, krzyk jak ryk, bo nie idę sama, bo jest nas sto, sto tysięcy, jeszcze więcej. Jest nas stos".

Marta Dzido- polska pisarka i reżyserka, zadebiutowała jako szesnastolatka. Kobiece doświadczenie to dla niej temat fundamentalny i jemu poświęciła swoje powieści ,,Ślad po mamie", ,,Małż", ,,Matrioszka", zbiór opowiadań ,,Sezon na truskawki" i reportaż ,,Kobiety Solidarności". Za powieść ,,Frajda" zdobyła w 2019 roku Europejską Nagrodę Literacką. Jest autorką zdjęć do filmu dokumentalnego ,,Podziemne państwo kobiet", jako scenarzystka i reżyserka pracowała również przy dokumentach ,,Solidarność według kobiet" oraz ,,Siłaczki". Jej proza tłumaczona była m.in. na wietnamski, czeski, ukraiński, serbski, macedoński, niemiecki, chorwacki, bułgarski.

Informacje dodatkowe o Babie lato:

Wydawnictwo: Mamania
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Opowiadania

Tagi: Współczesna proza literacka

Kup książkę Babie lato

Babie lato - opinie o książce

Avatar użytkownika - MagdalenaCzyta
MagdalenaCzyta
Przeczytane:2024-09-22,

"Babie lato" to najnowsza książka autorki, których zawsze jestem ciekawa.
Biorąc do ręki jej książki za każdym razem zastanawiam się co takiego zaserwuje mi tym razem.

"Zaprawdę powiadam wam, nie ma czego się bać, wkrótce po babim lecie nadejdzie kolejna pora.
Pora wracać. Tam, skąd przybyłyśmy".

Tym razem wraz z opowiadaniami bohaterek wnikamy w świat im bliski, codzienny, może ulotny, może brutalny, a może zwyczajny, codzienny, taki spokojny...
Ciężko jednoznacznie stwierdzić i podsumować te historie.
Każda była inna, każda mi się podobała, każda coś wnosiła, każda skupiała, na chwilę zatrzymywała.
Niewiem jak autorka to robi, ale zawsze potrafi mnie oczarować i wciągnąć do świata ta kartach swoich książek.

Avatar użytkownika - brave_book
brave_book
Przeczytane:2024-11-06, Ocena: 5, Przeczytałem,
"Babie lato" to kolejna książka Marty Dzido jaką miałam okazję poznać i tak samo jak w przypadku poprzednich, tak i tu się nie zawiodłam!

Jest to zbiór krótkich tekstów o kobietach dojrzałych i walczących o siebie, nie dających za wygraną i nie poddających się. Z każdego z tych opowiadań bije kobieca siła, przedstawiona w przeróżnych sytuacjach, ale niemal w każdej inspirująca lub poruszająca czułe struny.

Autorka nie boi się podejmować tematów trudnych czy kontrowersyjnych, a jej styl, choć specyficzny, potrafi być prawdziwie hipnoryzujacy. Wiele z tych opowiadań brzmiało, jakby opowiadająca je kobieta siedziała tuż obok nas i odkrywała kolejne warstwy swojej historii.

Jest tu intymność, przekora, rany i traumy, trudne decyzje, miłość, nostalgia i sentymentalizm. Autorka połączyła mnóstwo różności i utkała z nich spójny zbiór tekstów.

Lektura tego zbioru była dla mnie czystą przyjemnością, to naprawdę dobry tytuł, który mogę szczerze polecić. Ja sama zamierzam kiedyś do niego wrócić, bo jestem pewna, że w niektórych opowiadaniach z upływem czasu mogę dostrzec lub poczuć inne emocje ?

Ślad po mamie
Marta Dzido0
Okładka ksiązki - Ślad po mamie

Dziewczynka wie, że w tym temacie nikt nie mówi ,,ja” ani ,,usunęłam”.Że zamiast mówić o sobie, podaje się tylko liczby i statystyki.A te,...

Matrioszka
Marta Dzido0
Okładka ksiązki - Matrioszka

Pierwsze książkowe wydanie hipertekstowej opowieści, w której przeplatają się ze sobą historie kobiet z jednej rodziny. ,,Matrioszka" opowiada losy matki...