To prawdziwe kompendium wiedzy przydatne w każdym domu. Oprócz tradycyjnych map prezentujących re-giony i kraje zawiera wiele map o tematyce społeczno-gospodarczej. Szeroki wachlarz tematów społeczno-gospodarczych pojawia się zarówno na mapach całego świata, jak i kontynentów oraz Polski. Ilustrują one najczęściej stosowane wskaźniki i przybliżają takie problemy współcze-snego świata jak AIDS, analfabetyzm, bezrobocie i bieda czy degradacja środowiska.Ważnym atutem zwiększającym użyteczność map regionów i krajów jest oryginalne nazewnictwo. Na obszarach zamieszkanych przez różne narodowości podano nazwy w kilku językach. Ponadto szeroko stosowano nazewnictwo polskie.Szczególnie wiele uwagi poświęcono Polsce. Poza charakterystyką środowiska przyrodniczego, gospo-darki i społeczeństwa na kilku mapach prezentowane są atrakcje turystyczne, główne regiony i Warszawa..Atlas zawiera także obszerną i bardzo aktualną część encyklopedyczną. Informacje dotyczące rekordów naszej planety przedstawiono na barwnych tablicach oraz w tabelach. Szeroko scharakteryzowano wszystkie kraje świata, w tym nieuznawanie oraz wszystkie terytoria zależne. Oprócz flag i godeł podano krótki rys historyczny, dane ogólne i społeczno-gospodarcze o państwach i terytoriach. indeks 70 000 nazw geograficznych

Informacje dodatkowe o Atlas Współczesnego Świata (oprawa skórzana) + Album - Pamiątka I Komunii Świętej:

Wydawnictwo: Demart
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne
ISBN: 83-7427-241-4

Kup książkę Atlas Współczesnego Świata (oprawa skórzana) + Album - Pamiątka I Komunii Świętej

Atlas Współczesnego Świata (oprawa skórzana) + Album - Pamiątka I Komunii Świętej - opinie o książce