Minął już prawie rok, odkąd amerykańska rodzina Kostków odzyskała swój zamek rodowy w Czechach. Seria komediowa poświęcona perypetiom Marii, czyli ostatniej arystokratki, powoli zbliża się do końca.
Jednak do rozwikłania pozostaje jeszcze najważniejsza kwestia: sercowa. Maria znalazła się na miłosnym rozdrożu. Czy powinna poślubić biednego Maksa, z którym od dawna łączy ją zażyłość, czy może raczej poznanego niedawno Marka, holenderskiego multimiliardera?
Podjęcie decyzji będzie Marii skutecznie utrudniać sztab filmowy, nagrywający w zamku reality show. Jego reżyserka specjalizuje się w wywoływaniu nietypowych sytuacji, stanowiących niewyczerpane źródło gagów.
Wydawnictwo: Stara Szkoła
Data wydania: 2023-09-25
Tytuł oryginału: Aristokratka pod palbou lasky
Język oryginału: czeski
Tłumaczenie: Mirosław Śmigielski
Przeczytane:2024-04-30, Ocena: 4, Przeczytałam, 68, 52 książki 2024, Mam,
Przedostatnia część przygód czeskiej arystokratki Marii Kostki. Nie jest to poziom z tomów 1-3 i nie bawi tak jak te wcześniejsze. Mam wrażenie, że to właściwie najsłabsza część po "Arystokratce i fali przestępstw na zamku Kostka", więc dobrze, że seria zmierza ku końcowi, tym bardziej, że w tym tomie niewiele się działo, a już na pewno niewiele interesujących rzeczy, no i nie było tak zabawnie jak wcześniej (śmiałam się może ze dwa razy). Ze względu na to, że mam słabość do Arystokratki, więc na pewno sięgnę po ostatnią (mam nadzieję) część.
Książka głównie dla fanów cyklu, inni powinni poprzestać na tomie trzecim.