Anielscy z Niebieskiego. Balbinka, pechowa anielinka (t.1)

Tom 2 cyklu Anielscy z Niebieskiego

Oto nasza odpowiedź na zalew książek o wampirach: mądre opowieści, edytorsko opracowane tak, żeby początkujący czytelnik mógł dobrze się bawić i ćwiczyć czytanie. O anielskich z miasteczka Niebieskie pisze Iwona Czarkowska, poczytna autorka książek dla dzieci, zdobywczyni wielu prestiżowych nagród literackich, mi.in. imienia Astrid Lindgren.

Mała anielinka Balbinka ma dobre serce i  strasznego pecha. Ale bardzo, bardzo chce zasłużyć na błękitne skrzydła, czyli wyróżnienie przyznawane anielskim za pomoc ludziom. Czy uda się jej pierwsza prawie samodzielna misja...?

Informacje dodatkowe o Anielscy z Niebieskiego. Balbinka, pechowa anielinka (t.1):

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2013-10-16
Ilustracje:Katarzyna Kołodziej

Kup książkę Anielscy z Niebieskiego. Balbinka, pechowa anielinka (t.1)

Anielscy z Niebieskiego. Balbinka, pechowa anielinka (t.1) - opinie o książce

Serię Anielinków z Niebieskiego zaczęłam od Tymka, czyli drugiej części i byłam trochę zawiedziona, jednak właśnie ta, pierwsza część, okazała sie o wiele lepsza.

Książeczka bardzo  ciekawa i mądra. Uczy by nieść pomoc potrzebującym. Treść dotyka problemu rozpadu rodziny ale też takich prostych spraw jak np: jak uzyskać bułkę tartą lub to, że w pietruszce jest bardzo dużo potrzebnego dla organizmu selenu:)

Książeczka niezmiennie posiada przepiękne ilustracje( chylę czoła Pani Katarzynie) -trudno teraz wymyśleć ciekawą i przede wszystkim mądrą literaturę dla dzieci.

Niestety podtrzymuję negatywyz poprzedniej ( 2 ) części (pozwólcie , że skopiuję tylko zmienię imiona w nawiasach)

Książeczka na moje oko nadaje sie dla dzieci od 5 lat więc wydaje mi się, że ogrom postaci o nietypowych imionach ( np.Niehumorek,Żurawiusz Mrówka, Analogia Miętusik, Melania Anielska-Koklusz, Krewetka, Paweł Gaweł,Kajetan Anielski-Krokiecik, Anatol Pech i inni) mogą być trudne do przyswojenia. Zawsze mi się wydawało, że do małych dzieci należy łatwo i na temat. I tu brak dokładniejszych opisów, jednak treść i to co autorka chce maluchom przekazać zdecydowanie wygrywa.

Wesoła rozwódka
Iwona Czarkowska0
Okładka ksiązki - Wesoła rozwódka

Życie może rozsypać się w mgnieniu oka. Jednego dnia jesteś szczęśliwą mężatką i urządzasz nowy dom, a następnego do twoich drzwi puka obca kobieta i oznajmia...

Bosonoga bogini
Iwona Czarkowska0
Okładka ksiązki - Bosonoga bogini

Wesoła rozwódka Alicja znów poszukuje szczęścia! Alicja po raz kolejny próbuje poskładać swoje życie z tysiąca kawałków, na które się rozpadło. Każdy...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk