Ambasada śledzia

Ocena: 0 (0 głosów)

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:

- informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia

- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje ,,śledziowe"

- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:

ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże - śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania ,,śledziowe" - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy ,,oddadzą" smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Marta Sawicka - Danielak - pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak - perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni

Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.

Informacje dodatkowe o Ambasada śledzia:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2019-11-20
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788381321310
Liczba stron: 240

Tagi: bóg Potrawy z ryb i owoców morza

więcej

Kup książkę Ambasada śledzia

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Ambasada śledzia - opinie o książce

Recenzje miesiąca
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska
 Kalendarz adwentowy
Grzechy Południa
Agata Suchocka ;
Grzechy Południa
Stasiek, jeszcze chwilkę
Małgorzata Zielaskiewicz
Stasiek, jeszcze chwilkę
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Rodzinne bezdroża
Monika Chodorowska
Rodzinne bezdroża
Sues Dei
Jakub Ćwiek ;
Sues Dei
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy