Alicja w krainie serc tom 1

Alicja zostaje porwana przez przystojnego i nieco zwariowanego „królika” do Krainy Czarów. Ten podstępem zmusza dziewczynę do wzięcia udziału w grze. By wrócić do domu Alicja będzie musiała poznać mieszkańców magicznego świata – a chłopak z króliczymi uszami bynajmniej nie jest największym kuriozum, które Alice spotka na swojej drodze.

Informacje dodatkowe o Alicja w krainie serc tom 1:

Data wydania: 2011-12-09
Kategoria: Komiksy

Kup książkę Alicja w krainie serc tom 1

Alicja w krainie serc tom 1 - opinie o książce

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2017-04-19, Ocena: 4, Przeczytałem,
ALICJA W KRAINIE MANGI ,,Alicja w krainie serc" to nie jedyna, ani tym bardziej pierwsza próba stworzenia mangi na podstawie nieśmiertelnego dzieła Lewisa Carrolla. Mierzyły się z nim już nawet panie z legendarnej grupy Clamp, dlatego przed niniejszym tytułem stała wysoko postawiona poprzeczka. Czy Soumei Hashino z całym zapleczem firmy QuinRose specjalizującej się w grach poradziła sobie z zadaniem, tym trudniejszym, że jej manga oparta została dodatkowo na grze? To już każdy oceni indywidualnie, jednak ,,Alicja w krainie serc" to naprawdę udany tytuł z gatunku komedii romantycznej osadzony w fantastycznym świecie, który czyta się naprawdę przyjemnie. Alicja Liddell to dziewczyna, która nie jest szczególnie dystyngowana ani poważna. Można wręcz rzec, że jest nastolatką, jakich wiele, choć zarazem niezwykłą, o czym przekonuje się pewnego dnia podczas drzemki w ogrodzie. Zapowiedzią zmian w jej życiu okazuje się być sen o dziwnych regułach gry oraz czytana przez jej siostrę powieść ,,Alicja w krainie czarów". Kiedy w ogrodzie pojawia się królik z zegarem, a także wielka dziura prowadząca nie wiadomo dokąd, Alicja trafia w sam środek przygody. A właściwie niesamowitego świata, gdzie znajdzie się w centrum uwagi - w nie zawsze w bezpieczny dla niej sposób. Tu królik okaże się przystojnym chłopakiem, na dodatek zakochanym w naszej bohaterce, a wszelkie reguły zmieniają się nie do poznania. Czy Alicja zakocha się w króliku? Co się z nią stanie w krainie czarów? I czy wróci do swojego świata? Historia nowej Alicji w nowej krainie czarów broni się przede wszystkim humorem. A wręcz satyrą na wszystkim doskonale znany powieściowy pierwowzór. Królik budząc główną bohaterkę mówi, że to jest ta scena, w której ma go zacząć gonić, a sama dziewczyna na jego zaloty reaguje prostym określeniem: ,,zboczeniec". To ostatnie zresztą nabiera dodatkowego znaczenia w kontekście kontrowersyjnych skłonności Lewisa Carrolla i fakcie, że jego opus magnum zdaniem niektórych zawiera wiele pedofilskich odniesień. Fabularnie manga jest bardzo prosta i lekka, ale jak przystało na komedię romantyczną w realiach fantasy dzieje się dużo, szybko i z humorem. Na nudę nie ma więc miejsca, a znający pierwowzór wychwycą sporo smaczków. Całość natomiast została sprawnie, lekko narysowana i przyjemnie podana. Jako sympatyczna, niezobowiązująca rozrywka sprawdza się naprawdę dobrze, dlatego miłośnikom podobnych klimatów mogę ją polecić z czystym sercem. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2017/04/19/alicja-w-krainie-serc-1-quinrose-hoshino-soumei/
Avatar użytkownika - Regalia
Regalia