Agielski dziennikarz skupił się na próbie odpowiedzi na pytania kto zlecił i kto wykonał wyrok na Litwinience. Prześledził godzinę po godzinie kroki Litwinienki w dniu, kiedy został otruty.Mordercami na 99% byli Ługowoj (długoletni towarzysz Bierezowskiego najprawdopodobniej wtyka FSB) i Kowtun, którzy uciekli do Rosji i na których bezwzględnie wskazują ślady polonu. Autor próbuje prześledzić motywy potencjalnych mocodawców morderstwa, mniej i bardziej prawdopodobnych: Bierezowskiego, mafii, szantażowanych oligarchów, Czeczenów, grup w FSB, Putina. Na podstawie licznych wywiadów i dobrej znajomości zarówno środowiska najnowszej politycznej emigracji w Londynie, jak i rozmów z funkcjonariuszami FSB w Moskwie, autor skłania się ku tezie, że za zabójstwem stała potężna grupa w FSB, która (wzorem aparatu represji w III Rzeszy), stara się odczytać intencje wodza, i bez specjalnego rozkazu i wskazania eliminuje ludzi, któż szkodzą Putinowi, czyli w ich mniemaniu Rosji. Teza równie prawdopodobna jak zlecenie przez Putina. Pokazane są różne pola aktywności Litwinienki, który swymi coraz bardziej na oślep rozdzielanymi ciosami przysporzył sobie mnóstwa wrogów. Nie jest to apologia Litwinienki okazuje się, że utrzymujący go Bierezowski miał już dość nieustannych rewelacji swego towarzysza, i coraz bardziej dystansował się od dziwacznych momentami oskarżeń Litwinienki (np. o pedofilie Putina).
Informacje dodatkowe o Akta Litwinienki:
Wydawnictwo: Rebis