Ben Poll to pseudonim, pod którym pisze powieści znany polski lekarz od lat pracujący na przemian w Polsce i Wielkiej Brytanii. Znając realia tych krajów, w obu osadził akcję swej najnowszej prozy. A3 Anna Alicja Anton Jest współczesną powieścią obyczajową z problemami i rozterkami pary bohaterów przypominającymi klimaty słynnej powieści Heleny Mniszkówny Trędowata. Książkę Ben Polla czyta si jak kolejną wersję tej powieści sięgającą di tradycyjnego wzorca: on arystokrata, playboy, dziedzic ogromnej fortuny, ona biedna Polka, słabo radząca sobie w życiu i pracy. Sir Malcolm Mc Doughas jest przekonany, że nigdy nie pozwoli zakochanemu synowi na małżeństwo z Anną. Szantażuje ich, obiecuje i grozi na przemian. Jednocześnie próbuje wszystkich sposobów aby zniszczyć ich miłość. Gdy jego pomysły zawodzą lub okazują się niewystarczające aby rozdzielić Annę i Wiliama, decyduje się na wynajęcie płatnych morderców... Momentami powieść o miłości zmienia się w kryminał; akcja jest pełna zaskakujących zwrotów i do ostatniej chwili trudno przewidzieć, jak rozstrzygną się losy obojga bohaterów.
Informacje dodatkowe o A3 czyli Anna Alicja Anton:
Wydawnictwo: Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza