10 książek, które każdy konserwatysta powinien przeczytać oraz cztery nie do pominięcia i jedna uzurpatorska
Arystoteles – Polityka, G.K. Chesterton – Ortodoksja, Vogelin – Nowa nauka polityki, C.S. Lewis Koniec człowieczeństwa, Burke – Rozważania o rewolucji we Francji, Tocqueville – O demokracji w Ameryce, Belloc – Państwo niewolnicze, Hayek – Droga do zniewolenia, Biblia Jerozolimska, Rand – Atlas zbuntowany.
Czy poglądy Arystotelesa – kilka tysięcy lat później – nadal kształtują światową politykę? Na czym polega geniusz Ortodoksji? Dlaczego Władca pierścieni J.R.R. Tolkiena jest lekturą konserwatywną, a Atlas zbuntowany Ayn Rand już nie?
I czy faktycznie Shakespeare miał serce po prawej stronie, a jeśli tak, to czego może nas to nauczyć?
Benjamin Wiker przekonuje, że konserwatywna mądrość zawarta w wybranych książkach – oraz właściwe jej wykorzystanie – pomogłyby odrodzić nawet najbardziej przegniłą rzeczywistość. W niezwykle wciągającym wywodzie dowodzi, że podobnie jak złe idee mają złe konsekwencje, dobre idee ulepszają świat.
Pouczająca i napisana w lekkim stylu książka Wikera jest obowiązującą lekturą nie tylko każdego konserwatysty, lecz również każdego miłośnika dobrej książki.
Grzegorz Górny
Publicysta
Wydawnictwo: Fronda
Data wydania: 2019-01-28
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tytuł oryginału: 10 Books Every Conservative Must Read: Plus Four Not to Miss and One Impostor
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Zofia Dunian
Przewodnik po wybranych najważniejszych tekstach literackich naszych czasów, które mogą pomóc odbudować zachodnią cywilizację, zepsutą przez książki, które...
Przeczytane:2019-03-19, Ocena: 6, Przeczytałem,
„10 książek, które każdy konserwatysta powinien przeczytać, oraz cztery nie do pominięcia i jedna uzurpatorska” to lektura nie tylko dla miłośników historii i polityków, lecz książka, z którą warto zapoznać się, aby poznać zagadnienia państwowości, moralności, życia społecznego i ich wpływ na życie obywateli kraju.
Książka Benjamina Wikera pomoże zrozumieć nam nie tylko czym jest konserwatyzm, jakie są i były jego idee, lecz także dowiemy się czym różni się od liberalizmu i skąd wzięły się jego korzenie. Myślą przewodnią książki jest stwierdzenie, że konserwatyzm jest jedną z podstawowych zasad życia, co przejawia się w opisach przedstawionych książek i zagadnień historycznych.
We wstępie autor wyjaśnia czytelnikowi idee napisania książki i tłumaczy znaczenie tytułu. Znajdziemy tu także wyjaśnienie dlaczego właśnie te książki zostały omówione, pozostając jednak w świadomości, że to nie same książki są ważne, lecz ich przekaz, to co potrafimy z nich zrozumieć i odnieść do życia codziennego.
Książka ukazuje nam czym jest amerykańska wolność i jak bardzo różni się od kultury europejskiej, choć zagadnienia konserwatyzmu dotyczą nie tylko Ameryki, lecz na przykład Francji czy też Anglii. Znajdziemy tu elementy chrześcijańskie oraz połączenie myśli wschodniej z zachodnią i ich wpływ na elementy demokracji i moralności.
Poznajemy poglądy Arystotelesa na temat konserwatyzmu i systemów politycznych oraz rolę rodziny w budowaniu państwowości. Z dalszej części książki dowiemy się kim był „kosmiczny patriota”, ile prawdy zawartych jest w bajkach oraz jak bardzo mogą być związane z polityką.
A może interesują nas zagadnienia takie jak: gnostycka herezja, kapitalizm, majątek, bogactwo, własność, nowa nauka polityki według Erica Voegelina, moralność wg C.S. Lewisa, czy też zdolności wizjonerskie Edmunda Burke wypływające z szacunku dla historii i uznania realności boskiej natury?
Na uwagę zasługuje także kontynuacja myśli Arystotelesa w dziełach 25-letniego Tocqevilla oraz zagadnienia z zakresu kształtowania się konstytucji Stanów Zjednoczonych. Poznamy także znaczenie i zaczątki ekonomii w życiu gospodarczym Ameryki, „Drogę do zniewolenia” i „Państwo niewolnicze” Hillarego Belloca.
Ostatnia część książki poświęcona jest zagadnieniom konserwatyzmu w literaturze pięknej i prawdopodobnie jest to część najbardziej przystępna dla najszerszego grona odbiorców. Znajdziemy tu omówienie utworów: Williama Szekspira, Jane Austen czy tez Tolkiena oraz dowiemy się w jaki sposób czytać Biblię, aby zrozumieć jej treść i znaleźć jej odzwierciedlenie we współczesnym świecie.
Zachęcam do lektury, bo w tej obszernej i pełnej informacji książce na pewno znajdziemy fakty, które zmienią nasze spojrzenie na świat polityki i społeczeństwa.