Dziesięć stron świata i dziesięć historii. Losy piętnastolatków żyjących w różnych miejscach na ziemi: w Indiach, na Ukrainie, w Finlandii, w Stanach Zjednoczonych czy w Senegalu.
Kolumbijka Cesaria jest prostytutką zamieszaną w handel narkotykami, ale marzy, by zostać tancerką samby.
Mieszkający w USA Palestyńczyk Madżid wbrew swojej woli jest przygotowywany do zamachu terrorystycznego.
Japończyk Aki pomaga swojemu bratu uzależnionemu od Internetu i żyjącemu w izolacji od świata.
Ślub matki z wieloletnią przyjaciółką to problem, z jakim musi sobie poradzić Dunka Emma.
Wśród młodych bohaterów jest także Piotrek z Warszawy, którego chęć zdobycia szybkich pieniędzy skłania do złamania własnych zasad.
Anna Onichimowska, poetka, prozaik, autorka książek dla dzieci i młodzieży, przewodnicząca polskiej sekcji IBBY (International Board on Books for Young People), także członek Kapituły Konkursu. Za książkę
Dobry potwór nie jest zły otrzymała Literacką Nagrodę im. Kornela Makuszyńskiego dla najlepszej książki dla dzieci roku 1995. Jej
Hera, moja miłość (2002) długo utrzymywała się na listach bestsellerów. Onichimowska jest również autorką wielu słuchowisk dla Teatru Radiowego, zbiorów wierszy dla dzieci, utworów dla dorosłych.
Mieszka w Warszawie, bardzo wiele podróżuje.
Informacje dodatkowe o Dziesięć stron świata:
Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2010-03-03