Wróżki zajmują szczególne miejsce w dziecięcej wyobraźni. Owe istoty, słynące z dobroci i pozytywnego nastawienia do świata, pomagają ludziom ubogim i potrzebującym. Dziecko doskonale wie, że wróżka ma czapkę z welonem, przezroczyste skrzydełka, uroczy uśmiech, długie blond loki, piękną suknię oraz czarodziejską różdżkę, wykonaną z gałęzi głogu, cisu lub wierzby. Publikacja Wydawnictwa Alegoria ucieszy kilkuletnie dzieci (starsze z pewnością również), do nich bowiem jest skierowane przesłanie wynikające z uczynków sympatycznej i delikatnej wróżki.
Książeczka Wróżka Zuzia i cudowne dzieci została napisana z myślą o osobach z różnego rodzaju niepełnosprawnościami, a te – o czym powszechnie wiadomo – nie zawsze mogą cieszyć się ogólnym zrozumieniem oraz bezinteresowną pomocą ze strony ludzi zdrowych. Wychodząc naprzeciw tym, którzy dotknięci zostali zaburzeniami fizycznymi i intelektualnymi, Magdalena Kryger podjęła próbę dotarcia do „cudownych dzieci”. W tym celu przenosi młodego czytelnika do Zaczarowanej Krainy, na szczyt Niebieskiej Góry. Ochchchch, jakże tam pięknie! Achchchh, ileż wspaniałych zabawek! Jest i przedsiębiorcza wróżka Zuzia z niebanalnymi pomysłami, nad których realizacją wcale nie musi się zastanawiać. Wymachiwanie czarodziejską różdżką – o czym młody czytelnik szybko będzie miał okazję się przekonać – przyniesie same pozytywne efekty.
Autorka już dziś może cieszyć się sukcesem. Pracując na co dzień z dziećmi niepełnosprawnymi, doskonale zna ich potrzeby, trudności, wymagania, marzenia oraz plany na przyszłość. By chociaż niektóre z nich mogły zostać zrealizowane (przynajmniej częściowo), koniecznym staje się nie tylko zaakceptowanie stanu zdrowia przez każde z dzieci, ale przede wszystkim wzniesienie się ponad uprzedzenia, niechęć czy wręcz nietolerancję otoczenia. Właśnie dlatego Magdalena Kryger w prostej fabule przemawia do dzieci chorych i zdrowych, ucząc je, że dzięki tolerancji zwykła, szara codzienność stanie się łatwiejszą do przeżycia.
Bohaterowie opublikowanej przez Wydawnictwo Alegoria książeczki Wróżka Zuzia i cudowne dzieci są postaciami wymyślonymi, jednak przypisane im uczucia i postępowanie do złudzenia przypominają wszystko to, co jest udziałem każdego z nas. Umieszczone na każdej (bez wyjątku) stronie ilustracje autorstwa Aleksandry Jamrożkiewicz są duże, wyraźne i kolorowe, adekwatne do podawanej treści, od razu rzucają się w oczy oraz na długo pozostają w pamięci. Niektóre z kartek zostały wzbogacone o skrzydełka poszerzające horyzont rysunku. Okładka miękka oraz laminowana odporna jest na zabrudzenia i zniszczenie, dzięki czemu książka długo będzie służyć małym czytelnikom. Kto raz po nią sięgnie, powracać będzie często.
Dawno, dawno temu w Zaczarowanej Krainie mała wróżka Zuzia wyczarowała cudowne dzieci. Dzięki temu zyskała wielu wspaniałych przyjaciół,...