W przypadku książek kucharskich czy publikacji poświęconych kuchni pojawia się zawsze podobny problem: jak zdobyć produkty potrzebne do przygotowania wymarzonej potrawy i nie wydać przy tym połowy pensji. Sigrid Verbert, autorce znakomitej książki "Smakowite prezenty" udaje się wystrzec podobnego błędu, a jej wspaniale wydana publikacja to zbiór znakomitych pomysłów na ciasteczka i ciasta, które można przyrządzić na deser lub którymi można obdarować bliską nam osobę.
"Smakowite prezenty" obejmują kilkadziesiąt przepisów na słodkie i słone przekąski. Mamy tu więc ciastka i ciasteczka, czekoladowe smakołyki, pomysły na bożonarodzeniowe przysmaki, desery przygotowywane z wykorzystaniem świeżych owoców, krakersy, słone herbatniki, kremy oraz konfitury i dżemy, musy oraz inne przetwory. Są sery i serki, pasztety, marynowane mięsa i ryby czy zupy. Są propozycje idealne dla miłośników owoców morza, a także instrukcje, jak samodzielnie przygotować dodatki do potraw - takie, jak ketchupy, majonezy i musztardy. Są pomysły na smakowite masła, marynaty, syropy. "Smakowite prezenty" obejmują również smakowite likiery i nalewki. Dodatkowo autorka prezentuje ciekawe propozycje przygotowania opakowań do wręczanych kulinarnych prezentów. Proste w przygotowaniu, niedrogie, ale przede wszystkim - ogromnie efektowne, z pewnością stać się mogą źródłem inspiracji dla każdego, także dla osób, które nie mają szczególnych uzdolnień plastycznych.
Pierwszym, co zwraca uwagę, jest ogromna staranność wydania. Przepisom towarzyszą wspaniałe, często - zajmujące całą stronę fotografie. Każda receptura została zilustrowana, dzięki czemu czytelnik ma szansę, by porównać swój wypiek do "wzorcowego". Ponadto zdjęcia skłaniają do samodzielnego wypróbowania przedstawionych w książe przepisów.
Większość receptur jest stosunkowo prosta do samodzielnego przygotowania, w przypadku wielu - składniki potrzebne do ich realizacji są ogólnie dostępne. Niestety, zdarzają się i takie, do wykonania których potrzebne są produkty trudno dostępne czy po prostu drogie. Autorka szczegółowo opisuje kolejne etapy przygotowania smakołyku, a także daje cenne porady praktyczne i dzieli się własnym doświadczeniem, nabytym podczas lat praktyki.
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Ich tytuły początkowo wydają się enigmatyczne, jednak już po pobieżnym przejrzeniu publikacji każdy z czytelników szybko zorientuje się, co dana część obejmuje. Każdy rozdział autorka rozpoczyna od krótkiego wstępu, wprowadzającego do danego zestawu przepisów. Każdy zwieńczony jest prezentacją propozycji opakowań, odpowiednich do opisanych w nich smakołyków.
"Smakowite prezenty" to więc nie tylko typowa książka kucharska. To zbiór przepisów i inspiracji do przeprowadzenia codziennych eksperymentów w kuchni. To także zestaw pomysłów na wspaniałe, bardzo atrakcyjne prezenty - z całą pewnością bardziej osobistych niż te, możliwe do nabycia w sklepach.