Od wieków znane są lecznicze właściwości roślin. Ze względu na zawarte w nich substancje czynne, z powodzeniem znalazły one zastosowanie w medycynie, ziołolecznictwie oraz przemyśle spożywczym. Jarosław Molenda dzieli się z czytelnikami posiadaną wiedzą na temat właściwego wykorzystania dostępnych produktów flory w codziennym życiu. Książka „Rośliny, które zmieniły świat” jest poradnikiem, zawierającym niezwykle cenną wiedzę, przeznaczoną do natychmiastowego zastosowania.
Podane przez autora informacje są dokładne i szczegółowe. Przedstawiane rośliny zostały ułożone w porządku alfabetycznym, co ogromnie ułatwia odnalezienie szukanych treści. Każdą z nich omówiono drobiazgowo, ze szczególnym uwzględnieniem pochodzenia, odkrycia, występowania, odmian, hodowli, przetwarzania, zastosowania i konsumpcji. Podane są również nazwiska osób bezpośrednio lub w jakikolwiek inny sposób związanych z wykorzystywaniem poszczególnych roślin. Obrazu całości dopełniają kolorowe zdjęcia, rysunki i schematy warzyw, owoców oraz ziół (w całości i w przekroju), będących przedmiotem omawianych treści.
Oprócz praktycznego zastosowania roślin w przemyśle spożywczym, w książce znalazły się ciekawostki i anegdoty. Tak więc uwagę czytelnika przykuwają tajemnicze wyrażenia: „bananowy protest-song”, „hebanowy most przez Atlantyk”, „komar, moskit – dwa bratanki”, „proszek Jezuitów”, „przyprawowy nestor”, a także „ostatnia nadzieja białych” i „czosnek – cuchnąca róża”. Ciekawe są również nazwy brzmiące obcojęzycznie: „Reconquista arabica”, „Yerba mate” czy „Matero i bombilla”.
Z lektury wypływają kolejne korzyści, z niej bowiem czytelnik dowie się, co tak naprawdę jest natchnieniem artystów, dlaczego właśnie Japończyk prawdę ci powie, jaki jest najstarszy zawód świata… pisanego oraz jak wygląda kostka antydepresantów. Przekona się, że azteckie pieniądze nie śmierdzą, a także pozna szatański wynalazek mahometan, skarby bogini Mumba i dzieje przemytu, którego nie było. Odnajdzie klucz do zagadki przypraw, artykuł drugiej potrzeby oraz nabierze pewności, że „zdrowy duch to czosnkowy chuch”.
Jarosław Molenda z pełną odpowiedzialnością potraktował podjęty temat. W całej książce tylko nieliczne strony nie posiadają przypisów, co nadaje lekturze charakteru naukowego. Bibliografia zawiera pozycje polsko- i obcojęzyczne. Zanotowane na marginesach ciekawostki wzbudzają zainteresowanie. Napisana przystępnym językiem książka „Rośliny, które zmieniły świat” przeznaczona jest dla każdego, komu zależy na zdrowiu i dobrym samopoczuciu.
Autor w rzeczowy i zarazem przejrzysty sposób przybliża nam temat wydawałoby się dobrze juz poznany. Lektura tekstu pokazuje jak rozległym i wielowątkowym...
Była ulubioną agentką Churchilla, Francuzi uhonorowali ją najwyższymi odznaczeniami za odwagę, podczas gdy rodacy uważali za zdrajczynię. Jeszcze przed...