Przygotowywanie posiłków dla całej rodziny jest nie lada wyzwaniem. Nie wystarczy tylko podać gotowej potrawy na talerzu, trzeba jeszcze trafić w smakowe gusta wszystkich domowników. Z pomocą przychodzi Wydawnictwo Jedność, oferując kulinarny poradnik Rodzina w dobrej formie, zawierający pomysły na to, Jak zachować szczupłą sylwetkę i doskonałą kondycję.
Podstawą prawidłowej diety są dobrze skomponowane posiłki. Dagmar von Cramm prezentując 150 łatwych wegetariańskich przepisów, podeszła do tematu z pełną odpowiedzialnością. W pierwszej kolejności przekazała garść podstawowych informacji związanych z prawidłową wagą ciała, zdrowym stylem życia, rozpoznawaniem mechanizmów głodu i jedzenia do syta oraz jakością produktów spożywczych. Podzieliła się spostrzeżeniami dotyczącymi nadwagi, a także przeanalizowała wpływ kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie dzieci. Potrawy sporządzone według jej przepisów są sycące (ale nie tuczące) i łatwe w przygotowaniu, do czego przyczynia się między innymi odpowiedni dobór substancji balastowych (obecnych w zbożach, warzywach, owocach, orzechach i nasionach), dzięki którym napełniony żołądek przestanie sygnalizować konieczność dalszego jedzenia.
Zaprezentowane w publikacji przepisy zostały uszeregowane sezonowo (na zimne oraz ciepłe pory roku) i podzielone na wzmacniające śniadania, pożywne obiady, sałatki i zimne przekąski oraz słodycze. W każdym z przepisów obok tytułu i przyjemnego wizualnie zdjęcia podano: wykaz składników, sposób wykonania, ilość porcji oraz kalorii, węglowodanów, tłuszczów i białka, czas przygotowania, a także graficzne oznaczenie rodzaju dań (bezglutenowe, bez laktozy lub o niskiej zawartości, wegańskie). W formie tabelki przedstawiono tygodniowe plany na poszczególne pory roku (wraz ze zdjęciami gotowych potraw). Duże ułatwienie w przygotowywaniu rodzinnych posiłków stanowią podstawowe przepisy na czerwone i zielone pesto, sojowe oraz migdałowe mleczko, wywar warzywny i smarowidło z orzechów nerkowca. Przydatne okaże się również zestawienie alternatywnych składników, wskazówki odnoszące się do odżywiania dzieci, kalendarz sezonowy warzyw, owoców i ziół oraz alfabetyczny indeks.
Publikacja Wydawnictwa Jedność jest lekturą w pełni zasługującą na uwagę. Mnóstwo ilustracji i grafik autorstwa Josephine Rank w połączeniu ze smakowitą treścią pomaga przekonać każdego o wyższości dobrze skomponowanych posiłków nad spożywaniem produktów o wysokiej zawartości tłuszczy, cukrów, sztucznych ulepszaczy i barwników. Twarda okładka, duży format, przejrzystość w prezentacji przepisów czynią lekturę przyjemną w odbiorze. Korzystający ze 150 łatwych wegetariańskich przepisów nie przegapią szansy na poprawę zdrowia, osiągnięcie lepszego samopoczucia oraz zachowanie znakomitej kondycji.
Autorka w przystępny sposób pokazuje, jak wykorzystać podczas odchudzania możliwości, które daje nam natura. W książce znajdziemy cztery działy poświęcone...