Recenzja książki: Odkrywanie smaku

Recenzuje: Danuta Szelejewska

Zmysł smaku jest tym, co pozwala człowiekowi odczuwać mnóstwo przyjemności. Ponieważ na wyszukiwanie szczególnych doznań nie każdy ma czas i możliwości, Marek Kondrat w swojej publikacji stara się zaspokoić oczekiwania czytelników. Dbając o smakowe wrażenia najwyższej klasy, znane sobie przepisy i rady umieścił w przewodniku kulinarnym Odkrywanie smaku. Pierwszy rzut oka na lekturę wywołuje zachwyt, słabnący jednak nieco w miarę odwracania kartek. Cóż bowiem z tego, że owe wyszukane przepisy są pełne smakowitego czaru, skoro tylko w niewielkim stopniu mogą być wykorzystane w realiach polskiej kuchni.

 

Kulinarny przewodnik został podzielony na dziewięć części, w których podano sposoby przyrządzania sałat, drobiu, dziczyzny, mięsa, ryb, owoców morza, dań wegetariańskich, potraw z serem i deserów. Wszystkie przepisy zawierają dokładne informacje o sposobach przyrządzenia. Zdobycie potrzebnych składników (podane są w odpowiednich ilościach), w większości przypadków nastręcza jednak sporo trudności. Wystarczy wymienić kilka z nich: polędwica kobe, ser gruyer, granulat dashi, panko, foie gras czy demi-glace. Nie wszyscy przepadają za przegrzebkami, tygrysimi krewetkami, ośmiornicą i mulami. Kosztowne są również piersi perliczki, schab z jelenia, comber z sarny, udka zająca, a także przepiórki i żabnica.

 

Przewodnik Marka Kondrata pomaga odkryć smak potraw wywodzących się z kuchni różnych narodów. Do każdego dania dopasowano odpowiedni gatunek wina, zamieszczając równocześnie szczegółowe informacje charakteryzujące każde z nich (rys historyczny, region pochodzenia, uprawa, odmiana, klasyfikacja, roczniki – wszystko zostało poparte dokładnie opisanymi zdjęciami). Uzupełnienie stanowią porady praktyczne oraz zapisane w kolorowych ramkach ważne informacje.

 

Przeznaczeniem książki kulinarnej jest wykorzystywanie jej w kuchni. Pamiętało o tym Wydawnictwo Olesiejuk, oddając do rąk czytelnika publikację zaopatrzoną w kartki i okładkę „odporne” na działanie towarzyszących gotowaniu zanieczyszczeń. Kolorowe zdjęcia dań leżących na talerzach i półmiskach wyglądem wywołują chęć do natychmiastowego spożycia. Głęboki ukłon należy się tym, którzy wkomponowując gotową potrawę w „dekoracyjną” otoczkę, zatroszczyli się o osiągnięcie miłego dla oka efektu. Dodatek stanowi glosariusz (słownik trudniejszych wyrażeń i zwrotów) oraz prosty przepis, podający wykonanie kruchego ciasta na spód do tart.

 

Próba Odkrywania smaku z pewnością przyniesie zadowolenie, ciesząc przede wszystkim podniebienie. Zaproponowane potrawy (przynajmniej w części) inspirują do „radosnej twórczości kulinarnej”. I to by było na tyle. Pozostaje już tylko życzyć: "Smacznego!"

Kup książkę Odkrywanie smaku

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Odkrywanie smaku
Książka
Odkrywanie smaku
Marek Kondrat, Paweł Wątor, Adam Woźniak
Recenzje miesiąca
Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;
Z pamiętnika jeża Emeryka
Obca kobieta
Katarzyna Kielecka
Obca kobieta
Katar duszy
Joanna Bartoń
Katar duszy
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Oczy Mony
Thomas Schlesser
Oczy Mony
Rok szarańczy
Terry Hayes
Rok szarańczy
Klubowe dziewczyny 2
Ewa Hansen ;
Klubowe dziewczyny 2
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy