Wydawnictwo „Jedność” najnowszą publikacją przybliża nam sylwetkę księdza Stanisława Domańskiego, kapłana diecezji sandomierskiej, kapelana Armii Krajowej oraz przywódcy lokalnej organizacji antykomunistycznej. Przeżywszy zaledwie trzydzieści dwa lata, ten zasłużony duchowny został w bestialski sposób zamordowany przez oprawców z Urzędu Bezpieczeństwa. Podstawę źródłową dla niniejszej pracy stanowiły materiały z Archiwum Diecezjalnego w Sandomierzu, kieleckiej delegatury Instytutu Pamięci Narodowej, które Grzegorz Sado pieczołowicie przejrzał i ułożył w chronologiczny ciąg.
Tytuł „O Polskę biało-czerwoną” nawiązuje do słów głównego bohatera wypowiedzianych w homilii wygłoszonej podczas nabożeństwa, na zakończenie roku 1945 i w całej książce ma wymiar symboliczny – niedoścignionego ideału ojczyzny. Biografia została podzielona na trzy rozdziały. Pierwszy zamykający się w latach 1914-1944, opisuje dzieciństwo księdza, jego naukę w szkole powszechnej, gimnazjum, pobyt w seminarium duchownym, pracę duszpasterską i pedagogiczną w Siennie. Dowiadujemy się z niego, że po wybuchu II wojny światowej duchowny natychmiast rozpoczyna działalność w Związku Walki Zbrojnej i AK, biorąc między innymi udział w akcji „Burza”. W tym miejscu warto odnotować, iż przed autorem pojawił się dylemat dotyczący pseudonimu kapelana, ponieważ bezpieka w swoich aktach używa w stosunku do niego ps. „Cezar”. Sado konsekwentnie używa „Cezary”, opowiadając się po stronie, jak sam uważa najbardziej wiarygodnych opracowań tamtego okresu autorstwa Wojciecha Borzobohatego, Ryszarda Gryza i Ryszarda Śmietanki-Kruszelnickiego. Drugi rozdział obejmujący lata 1945-1946 przedstawia działalność lokalnej organizacji konspiracyjnej, kierowanej przez naszego bohatera na terenie Sienna i jego najbliższych okolic. Ponadto Sado opisuje represje aparatu bezpieczeństwa wobec żołnierzy AK, którzy nie godzili się na wprowadzenie systemu komunistycznego w powojennej Polsce. Ostatni rozdział zatytułowany „Męczennik za Wiarę i Ojczyznę. Kłamstwo i prawda w czasach PRL” w całości poświęcony jest dalszym losom niektórych członków organizacji konspiracyjnej prowadzonej przez ks. Stanisława Domańskiego.
Oprócz dokumentów archiwalnych, publikacja zawiera relacje naocznych świadków tamtych wydarzeń, dzięki czemu poznajemy także osoby z najbliższego otoczenia księdza Domańskiego, jego rodzinę, przyjaciół i towarzyszy broni (wśród nich Józefa Cieleckiego, Mariana Pastuszkę czy Henryka Kaczorowskiego). Na zakończenie warto dodać, iż wraz z powstawaniem książki nakręcono film dokumentalny pt. „Ksiądz Stanisław Domański”, którego premiera w telewizji polskiej miała miejsce w 62 rocznicę śmierci bohatera kielecczyzny – 10 marca 2008 roku.
„O Polskę biało-czerwoną” Grzegorza Sado dodatkowo zawiera zbiór fotografii Domańskiego, wśród których odnajdujemy zdjęcia z jego dzieciństwa, różnych podróży do Zakopanego, świadectwo dojrzałości, czy dwa protokoły z przesłuchania i oględzin zwłok księdza.