„Restaurant Week” to inicjatywa powstała w 2014 roku. Za cel stawia sobie promowanie najciekawszych, autorskich i niebanalnych restauracji w całej Polsce. Organizatorzy festiwalu wraz z restauratorami proponują gościom trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne i deser – w atrakcyjnej cenie. Odwiedzający restaurację mają okazję poznać zupełnie nowe smaki, doświadczyć atmosfery panującej w restauracji oraz – gdy wszystko pójdzie jak należy – z ochotą wrócić w progi restauracji (niekoniecznie w ramach „Restaurant Weeku”, ale gdy tylko przyjedzie im ochota). Na fali popularności festiwalu organizatorzy przygotowali – wraz z uczestniczącymi w „Restaurant Weeku” restauracjami – książkę Najlepsze przepisy najlepszych restauracji.
W publikacji znalazły się restauracje z całej Polski. Zaprezentowane lokale znajdują się przede wszystkim w największych, najpopularniejszych bądź najmodniejszych miastach Polski – Krakowie, Wrocławiu i Warszawie. Kilka wyróżnionych restauracji znajduje się na Śląsku – ujęto je w obco brzmiącym rozdziale „Silesia” – niewiele w Trójmieście (po jednym lokalu przypada na Gdańsk, Gdynię i Sopot) i zdecydowanie za mało w Lublinie (tylko jeden lokal!).
Książkę otwiera obszerne, bardzo interesujące wprowadzenie Macieja Nowaka, który zabiera czytelników w podróż po latach kulinarnych zmian, jakie nastąpiły i jakie wciąż mają miejsce w Polsce. Zasadnicza część książki składa się jednak z krótkiej (szkoda!) prezentacji danej restauracji i dosłownie kilku słów o jej właścicielach, szefach kuchni czy historii danego miejsca. W dalszej części rozdziału poświęconego danemu lokalowi czytelnik znajdzie co najmniej dwa przepisy na dania, które serwowane są w tym miejscu. Przy prezentacji restauracji – poza nazwiskami właścicieli, szefów kuchni, architektów odpowiedzialnych za wystrój lokalu i liczby stolików bądź miejsc – nie znalazły się, niestety, dane kontaktowe (adresy wszystkich restauracji zamieszczono dopiero na końcu książki) ani przedziały cenowe.
Przepisy, stanowiące trzon publikacji, są bardzo różne. Dotyczą zarówno specjałów polskiej kuchni regionalnej, jak i dań pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. Restauratorzy zdradzają czytelnikom przepisy na potrawy rodem z Francji, Włoch, Indii czy Azji. Z pewnością nie można książce odmówić sporego wyboru dań. Zagłębiając się jednak w szczegóły przepisów, można odnieść wrażenie, że były notowane w pośpiechu, bez dopytywania o szczegóły, zastosowano też wiele skrótów myślowych, które utrudnią skorzystanie z receptury przez laika. Kilka dań – zwłaszcza tych wymagających sporego doświadczenia w kuchni – dla zwyczajnego amatora okazać się może nie do zrobienia.
Zaprezentowane dania w większości są bardzo wyszukane, nietuzinkowe, na próżno szukać ich w przeciętnych restauracjach. Zastosowane składniki, sposób ich przygotowania i zestawienie smaków sprawiają, że gość, udając się do restauracji, nie wybiera się na zwyczajny posiłek, ale poszukuje niezapomnianych doświadczeń smakowych.
Najlepsze przepisy najlepszych restauracji to publikacja, która graficznie i edytorsko z pewnością przykuwa uwagę. Trochę słabiej na tym tle wychodzą teksty dotyczące przepisów, a najsłabiej – prezentacje i opisy restauracji. Może wystarczyłby jeden przepis pochodzący z danego lokalu, a miejsce drugiego mogłyby zająć anegdoty i historie opowiedziane przez restauratorów? Tego zdecydowanie w książce zabrakło.
Trudno jednoznacznie powiedzieć, do kogo Najlepsze przepisy najlepszych restauracji są adresowane. Czy do fanów festiwalu „Restaurant Week”, czy do osób, które jeszcze w tej akcji nie uczestniczyły, czy też do amatorów gotowania, którzy pragną rozwinąć skrzydła w swojej kuchni i szukają najlepszych kulinarnych inspiracji? Najbezpieczniej będzie chyba stwierdzić, że Najlepsze przepisy najlepszych restauracji sprawdzą się jako prezent dla kogoś kto lubi gotować lub kto po prostu uwielbia odwiedzać modne restauracje.
Kolejna część podróży Jessego Custera po Ameryce. W wyniku tajemniczego wypadku Jesse traci oko, a przyjaciele są przekonani, że nie żyje. Kaznodzieja...
Wielcy malarze- Od Caravaggio do Rembrandta , Van Gogha do Rafaela, Leonardo do Gauguina: najpiękniejsze rozdziały w historii sztuki, w serii trzydziestu...