Recenzja książki: Najlepsze przepisy najlepszych restauracji

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

„Restaurant Week” to inicjatywa powstała w 2014 roku. Za cel stawia sobie promowanie najciekawszych, autorskich i niebanalnych restauracji w całej Polsce. Organizatorzy festiwalu wraz z restauratorami proponują gościom trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne i deser – w atrakcyjnej cenie. Odwiedzający restaurację mają okazję poznać zupełnie nowe smaki, doświadczyć atmosfery panującej w restauracji oraz – gdy wszystko pójdzie jak należy – z ochotą wrócić w progi restauracji (niekoniecznie w ramach „Restaurant Weeku”, ale gdy tylko przyjedzie im ochota). Na fali popularności festiwalu organizatorzy przygotowali – wraz z uczestniczącymi w „Restaurant Weeku” restauracjami – książkę Najlepsze przepisy najlepszych restauracji.

 

W publikacji znalazły się restauracje z całej Polski. Zaprezentowane lokale znajdują się przede wszystkim w największych, najpopularniejszych bądź najmodniejszych miastach Polski – Krakowie, Wrocławiu i Warszawie. Kilka wyróżnionych restauracji znajduje się na Śląsku – ujęto je w obco brzmiącym rozdziale „Silesia” – niewiele w Trójmieście (po jednym lokalu przypada na Gdańsk, Gdynię i Sopot) i zdecydowanie za mało w Lublinie (tylko jeden lokal!).

 

Książkę otwiera obszerne, bardzo interesujące wprowadzenie Macieja Nowaka, który zabiera czytelników w podróż po latach kulinarnych zmian, jakie nastąpiły i jakie wciąż mają miejsce w Polsce. Zasadnicza część książki składa się jednak z krótkiej (szkoda!) prezentacji danej restauracji i dosłownie kilku słów o jej właścicielach, szefach kuchni czy historii danego miejsca. W dalszej części rozdziału poświęconego danemu lokalowi czytelnik znajdzie co najmniej dwa przepisy na dania, które serwowane są w tym miejscu. Przy prezentacji restauracji – poza nazwiskami właścicieli, szefów kuchni, architektów odpowiedzialnych za wystrój lokalu i liczby stolików bądź miejsc – nie znalazły się, niestety, dane kontaktowe (adresy wszystkich restauracji zamieszczono dopiero na końcu książki) ani przedziały cenowe.

 

Przepisy, stanowiące trzon publikacji, są bardzo różne. Dotyczą zarówno specjałów polskiej kuchni regionalnej, jak i dań pochodzących z najróżniejszych zakątków świata. Restauratorzy zdradzają czytelnikom przepisy na potrawy rodem z Francji, Włoch, Indii czy Azji. Z pewnością nie można książce odmówić sporego wyboru dań. Zagłębiając się jednak w szczegóły przepisów, można odnieść wrażenie, że były notowane w pośpiechu, bez dopytywania o szczegóły, zastosowano też wiele skrótów myślowych, które utrudnią skorzystanie z receptury przez laika. Kilka dań – zwłaszcza tych wymagających sporego doświadczenia w kuchni – dla zwyczajnego amatora okazać się może nie do zrobienia.

 

Zaprezentowane dania w większości są bardzo wyszukane, nietuzinkowe, na próżno szukać ich w przeciętnych restauracjach. Zastosowane składniki, sposób ich przygotowania i zestawienie smaków sprawiają, że gość, udając się do restauracji, nie wybiera się na zwyczajny posiłek, ale poszukuje niezapomnianych doświadczeń smakowych.

 

Najlepsze przepisy najlepszych restauracji to publikacja, która graficznie i edytorsko z pewnością przykuwa uwagę. Trochę słabiej na tym tle wychodzą teksty dotyczące przepisów, a najsłabiej – prezentacje i opisy restauracji. Może wystarczyłby jeden przepis pochodzący z danego lokalu, a miejsce drugiego mogłyby zająć anegdoty i historie opowiedziane przez restauratorów? Tego zdecydowanie w książce zabrakło.

 

Trudno jednoznacznie powiedzieć, do kogo Najlepsze przepisy najlepszych restauracji są adresowane. Czy do fanów festiwalu „Restaurant Week”, czy do osób, które jeszcze w tej akcji nie uczestniczyły, czy też do amatorów gotowania, którzy pragną rozwinąć skrzydła w swojej kuchni i szukają najlepszych kulinarnych inspiracji? Najbezpieczniej będzie chyba stwierdzić, że Najlepsze przepisy najlepszych restauracji sprawdzą się jako prezent dla kogoś kto lubi gotować lub kto po prostu uwielbia odwiedzać modne restauracje.

Kup książkę Najlepsze przepisy najlepszych restauracji

Sprawdzam ceny dla ciebie ...

Zobacz także

Zobacz opinie o książce Najlepsze przepisy najlepszych restauracji
Inne książki autora
Mój pierwszy atlas świata z naklejkami + mapa ścienna
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Mój pierwszy atlas świata z naklejkami + mapa ścienna

Odkryj fascynujący świat, który nas otacza! Umieszczając naklejki na ogromnej mapie ściennej, poznasz kontynenty i państwa świata oraz dowiesz się jak...

Moja złota rybka
praca zbiorowa0
Okładka ksiązki - Moja złota rybka

Które dziecko nie marzy o posiadaniu swojego zwierzątka?! Ta książeczka wychodzi naprzeciw dziecięcym marzeniom i ich zainteresowaniom! To mały, ale bogaty...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak
Biedna Mała C.
Zagubiony w mroku
Urszula Gajdowska ;
Zagubiony w mroku
Jeszcze nie wszystko stracone
Paulina Wiśniewska ;
Jeszcze nie wszystko stracone
Zmiana klimatu
Karina Kozikowska-Ulmanen
Zmiana klimatu
Szepty jeziora
Grażyna Mączkowska
Szepty jeziora
Tropem miłości
Izabela M. Krasińska
Tropem miłości
Oszpicyn
Krzysztof A. Zajas ;
Oszpicyn
Psy gończe
Joanna Ufnalska
Psy gończe
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy