Recenzja książki: Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D

Recenzuje: Magdalena Galiczek-Krempa

Astronomia i astrofizyka to dziedziny nauki, które z jednej strony ogromnie fascynują, a z drugiej strony do ich zgłębiania potrzebna jest bardzo specjalistyczna wiedza. Aby zaszczepić u najmłodszych już dzieci pragnienie odkrywania tajemnic Wszechświata, a tym samym chęć pogłębiania wiedzy z zakresu dziedzin ścisłych – przede wszystkim matematyki i fizyki – powstają różnego rodzaju publikacje o charakterze edukacyjnym i popularnonaukowym. Jedną z nich jest ciekawie i bogato wydana książka Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D, który ukazał się na rynku nakładem wydawnictwa Wilga.

Kosmos - wraz z inną publikacją - Ludzkim ciałem należą do jednej serii wydawniczej i noszą wspólny podtytuł – Przewodnik z obrazkami 3D. W Kosmosie, tak samo zresztą jak w Ludzkim ciele, już na samym początku fascynującej lektury czeka na czytelnika wspaniała niespodzianka. Jest to dużych rozmiarów plakat przedstawiający kosmonautę w trójwymiarze. Czytelnik ma okazję zajrzeć kosmonaucie za przesłonę hełmu oraz dokładnie przyjrzeć się skomplikowanym aparatom i przyrządom, w jakie zaopatrzony jest badacz podczas kosmicznych spacerów.

Rozdziały, które składają się na książkę Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D, poświęcone zostały budowie Wszechświata, ze szczególnym uwzględnieniem Układu Słonecznego oraz tworzących go planet. W dalszej części publikacji czytelnik znajdzie ciekawe informacje dotyczące budowy gwiazd, galaktyk, a także dowie się, czym jest ciemna materia. Pozostałą, stanowiącą niemal połowę przewodnika część publikacji wypełniają zagadnienia dotyczące badania, odkrywania i oglądania kosmosu. Stąd opisy licznych wypraw na orbitę okołoziemską oraz na Księżyc, loty bezzałogowe do odległych krańców Układu Słonecznego oraz ciekawostki związane z życiem i pracą na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

Publikacja utrzymana jest w bardzo ciemnej kolorystyce. Przypomina ona niebo widziane nocą oraz przybliża w pewnym stopniu obraz kosmosu widziany przez kosmonautów zza szyb wahadłowców. Ilustracje, jakie znalazły się w książce, są duże i wielobarwne, co pozwala najmłodszym czytelnikom w dużo łatwiejszy sposób przyswoić sobie prezentowany tekst. W publikacji niejednokrotnie pojawiają się także różnego rodzaju schematy – czy to rakiet kosmicznych, teleskopów, czy też budowy gwiazd – które wzbogacają zamieszczoną w książce narrację. Oprócz tradycyjnych ilustracji w książce umieszczone zostały także obrazki 3D. W fantastyczny sposób pokazują one lądowanie pierwszych astronautów na Księżycu, poruszanie się łazika na Marsie oraz protuberancje na Słońcu.

Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D to doskonała lektura dla nastolatków, ale z pomocą rodziców książka ta zauroczy także nieco młodsze dzieci. Chociaż język i styl publikacji są dosyć proste, to liczne naukowe terminy i nie zawsze jasne definicje czy zjawiska mogą być kłopotliwe w interpretacji dla małych czytelników. Kosmos to książka niezwykle interesująca i inspirująca. Niejeden młody czytelnik po lekturze tej publikacji zapragnie zostać w przyszłości prawdziwym kosmonautą.

Kup książkę Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D

Zobacz opinie o książce Kosmos. Przewodnik z obrazkami 3D