Każdego dnia na rynku księgarskim pojawia się kilka, każdego miesiąca - kilkanaście, a w skali roku - kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset książek poświęconych tematyce kulinarnej. Czytelnicy znajdują w nich przepisy na dania słodkie – ciasta i desery, a także na zupy i dania główne. Mnogość tego typu publikacji sprawia, że trudno jest wybrać "tę jedyną" - właściwą i wartościową książkę kucharską. Zwłaszcza, jeśli stanowić ma ona ciekawy i „trafiony” prezent. Z pomocą przychodzi jednak opublikowana nakładem wydawnictwa Hachette książka kucharska w komplecie z silikonową formą. Oba te stanowiące nierozerwalną całość elementy umieszczone są w pięknym opakowaniu. Zestaw Ciasta w płatkach ucieszy każdą, nawet początkującą gospodynię domową.
Silikonowe formy to właściwie nowość na rynku. Dotychczas korzystali z nich jedynie zawodowi kucharze. Ostatnio jednak coraz częściej pojawiają się w naszych kuchniach. Chociaż użytkowanie silikonowej formy jest bardzo proste, to jednak brak doświadczenia w korzystaniu z niej sprawia, że zamiast zmienić przyzwyczajenia, korzystamy cały czas z tradycyjnych, blaszanych form do ciast. Z dołączonej do silikonowej formy publikacji Ciasta w płatkach początkujący użytkownik dowie się wszystkich potrzebnych mu rzeczy na temat korzystania z tego rodzaju sprzętu. Przeczyta o właściwościach materiału, z którego wykonana jest forma, o tym, że silikon jest hipoalergiczny i bezpieczny w stosowaniu. Z publikacji dowie się także, że formę można stosować w bardzo szerokich zakresach temperatur: od -40 stopni do 280 stopni Celsjusza. Można w nich zatem bezpiecznie zarówno mrozić, jak i piec. Silikonowe formy można stosować nie tylko w piekarnikach gazowych czy elektrycznych, ale dodatkowo także w mikrofalówkach. Można je także myć w zmywarkach. Wchodząca w skład zestawu silikonowa forma ma kształt stokrotki, co sprawia, że Ciasta w płatkach są bardzo ciekawym pomysłem na udany prezent.
Po ciekawym instruktażu w publikacji znajdziemy przede wszystkim interesujące pomysły na nietypowe dania. Większą część książki stanowią przepisy na słodkie przekąski. Są to różnego rodzaju receptury na ciasta, torciki, słodkie desery i panna cotty. Uzyskane ciasta i desery, upieczone bądź schłodzone w formie-„stokrotce”, przyjmują efektowny kształt kwiatu, złożonego z dziesięciu części: jednego środka-słupka i dziewięciu płatków. Oprócz słodkich przepisów, w publikacji Ciasta w płatkach znajdują się także pomysły na wytrwane przekąski - musy, polenty i risotta. Również i one, przygotowane w stokrotkowej formie, przyjmują piękny kształt kwiatu.
Tuż obok składników oraz sposobu przygotowania dań znajdują się informacja o przewidywanym czasie przygotowania potrawy, a także jego stopień trudności. Przepisy opisane są w sposób jasny, czytelny, nie wymagający zastanowienia czy domysłów. Z receptur spokojnie korzystać mogą początkujący kucharze. Także składniki potrzebne do wykonania przysmaków (zwłaszcza słodkich) znajdują się zwykle w każdej kuchni. Dzięki temu wiele deserów można przygotować tuż po powrocie z pracy - na późny, ale bardzo smaczny podwieczorek.
Ciasta w płatkach to nie tylko ciekawy pomysł na prezent. To także doskonały zestaw dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić zmiany w swojej kuchni i w sposobie przygotowywania potraw. Zamieszczone w książce przepisy skłaniają do działania, a dołączona do zestawu forma-stokrotka sprawia, że trudno oprzeć się chęci przygotowania nawet najprostszego deseru. Ciasta w płatkach to obowiązkowy zestaw, który powinien znaleźć się w kuchni każdej idącej z duchem czasu pani domu.
Rozmówki ze słowniczkiem, zarys gramatyki, praktyczne informacje dla turystów wraz z najważniejszymi adresami....
Mooo! What`s that noise? Let`s visit the farm to find out. Find and press the button on every page to hear a new farm animal sound each time. ...