Recenzja książki: Bezpieczeństwo w Windows Server 2003. Kompendium

Recenzuje: Autor X

„Bezpieczeństwo w Windows Server 2003 Kompnedium” napisane zostało przez Robertę Bragg posiadaczkę certyfikatów CISSP, MCSE: Security i Security + od 30 lat związaną z branżą informatyczną. Zajmuje się ona komputerami mainframe i systemami moblinymi, kartami perforowanymi i technologią .NET. Pozycję tę nazwać można z pewnością księgą (1200 str) wiedzy.

Tematem są wszelkie zagadnienia z dziedziny bezpieczeństwa w serwerach Windows 2003. Pozycja ta bardzo dobrze ukazuje problematykę bezpieczeństwa oraz krok po kroku wprowadza w coraz ważniejsze i bardziej skomplikowane mechanizmy zabezpieczeń. Książka zaczyna się od omówienia „zasad dotyczących bezpieczeństwa informacji poprzez zasady działań podstawowych mechanizmów bezpieczeństwa” takich jak zasady autoryzacji użytkowników, sposoby przyznawania uprawnień i domyślne ustawienia systemu poprzez zasady ograniczania dostępu i kontroli dostępu do zasobów. Później kroki kierujemy do zasad bezpieczeństwa w domenie oraz bezpieczeństwa infrastruktury oraz sieci wirtualnych. W książce znajdziemy również omówienie takich zagadnień, jak konserwacja i przywracanie systemów, oraz wskazówki, co w serwerach należy monitować, a ponadto - jak i dlaczego warto prowadzić monitorowanie i inspekcję własnych systemów. Ciekawe jest również dokładne omówienie zmian, jakie występowały w procesie ewolucji systemu Windows od NT do 2003, zwrócenie uwagi na to, jak działają klienty systemów Windows 98 oraz XP, na co warto zwrócić uwagę i dlaczego warto zainwestować w nowy system.

Książkę czyta się bardzo przyjemnie, wiedza w niej zaprezentowana jest bardzo rzetelna oraz przekazywana w sposób przystępny i zrozumiały. Zapewne jest skierowana przede wszystkim do administratorów systemów oraz osób odpowiedzialnych za ochronę i bezpieczeństwo danych w sieciach. Czy książka powinna znaleźć się na Twojej półce w domu czy pracy? Jeżeli interesuje Cię bezpieczeństwo systemów Windows 2003 i jest to twoja praca zawodowa, to z pewnością warto po nią sięgnąć, choćby żeby mieć pod ręką przyjemny manual, pomocny w ogarnięciu pewnych zawiłości w powiązaniach i czasem enigmatycznie brzmiących zasadach bezpieczeństwa.

Książkę z czystym sumieniem mogę polecić wyżej wymienionej grupie specjalistów.

Kup książkę Bezpieczeństwo w Windows Server 2003. Kompendium

Zobacz opinie o książce Bezpieczeństwo w Windows Server 2003. Kompendium