x
Elvis Presley.
Król rock'n' rolla, który zmienił oblicze muzyki. Utalentowany, charyzmatyczny, kochany przez miliony fanów na całym świecie. Dałam i ja porwać się jego urokowi.
Z wielką ciekawością sięgnęłam po "Stąd w nieznane" - wspomnienia córki Elvisa - Lisy Marii Presley. Wspomnienia dość nietypowe, ale przez to niezwykle autentyczne, zapisane już po śmierci Lisy przez jej córkę Riley, opatrzone też jej komentarzem do danych sytuacji.
Lisa Marie przez lata nagrywała swoje wspomnienia, w których wiele miejsca poświęciła ojcu i miejscu, które stworzył dla swojej rodziny - posiadłości Graceland. Wyjątkowa więź z Elvisem, doświadczenie wczesnej straty ukochanego ojca, ukształtowało ją na zawsze. Wypełniło tęsknotą, której nie dało się zapełnić i od której nie dało się uciec ani w nowe życie, ani w używki, ani w ramiona mężczyzny.
Lisa odsłania się w swoich wspomnieniach bezgranicznie, nie boi się podejmować tematów trudnych i niewygodnych jak choćby aborcja, czy uzależnienia. Nie boi się ukazywać prawdy o swojej młodości: buncie wobec wszystkiego, problemach wychowawczych, nałogach.
Los doświadczył ją skomplikowaną relacją z matką, jak i z mężczyznami - gdzieś bowiem w każdym szukała kogoś choć nieco dorównywającemu ojcu, a nikt nie był w stanie spełnić tych oczekiwań.
Doświadczenie utraty syna Bena, który popełnił samobójstwo, załamało ją, co nie powinno nikogo dziwić, bowiem rolą rodzica nie jest przeżycie własnego dziecka.
Bardzo polecam sięgnięcie po tę książkę. Autentyczną, prawdziwą, stanowiącą niezwykły dialog między matką i córką. Wiruje w niej też duch Elvisa. Porusza do głębi.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-02-12