Książką zainteresowałam się głównie dlatego, że moja starsza córka odziedziczyła talent do rysowania po babci. I chodząc na dodatkowe zajęcia z rysunku i ceramiki, zaczyna zadawać coraz to trudniejsze pytania. "Krótka historia sztuki" podzielona jest na rozdziały (kierunki, dzieła, tematy, techniki), a każdy z nich poprzedza krótki spis treści, więc bez problemu odnajdzie się w niej nawet taki laik jak ja. Dodatkowo to bardzo ułatwia poruszanie się w konkretnych zagadnieniach. Dla mnie najbardziej interesującym były dzieła i tematy.
Przyznam szczerze, że sama jestem kompletnym beztalenciem w tej dziedzinie, jednak lubię podziwiać piękno, które jest zawarte w obrazach. Może nowoczesna sztuka, aż tak do mnie nie przemawia (nie widzę niczego głębokiego w kilku kolorowych kreskach, czy kształtach geometrycznych wyciętych z papieru kolorowego), lecz przy ponadczasowym pięknie klasycznych dzieł, nie mogę przejść obojętnie.
Susie Hodge operuje bardzo przystępnym językiem. Nie zarzuca nas datami, nazwiskami i definicjami, które ciężko zapamiętać, a co dopiero nie pomylić i się w nich nie pogubić. Sylwetki malarzy czy rzeźbiarzy przedstawione są w kontekście ich dzieł, więc nie znajdziemy tu przydługich (i nudnych) wywodów biograficznych. Jest to książka, po którą z chęcią sięgnęła nawet moja ośmioletnia Martyna, choć ona głównie ze względu na ilustracje.
„Krótka historia sztuki” jest pięknie wydana. Znajdziemy w niej zdjęcia obrazów i rzeźb, znanych nam czy to z lekcji plastyki w szkole, czy po prostu gdzieś z telewizji. Mona Lisa, Wenus z Milo, Krzyk – o tych i o innych dziełach dostajemy od autorki krótkie, ale treściwe informacje.
Książka Susan Hodge będzie nie tylko ozdobą każdej biblioteczki, lecz również ciekawą przygodą ze sztuką, pokazaną w sposób bardzo uniwersalny i przystępny, jednym słowem dla każdego. Polecam!
Wydawnictwo: Alma-Press
Data wydania: 2018-06-15
Kategoria: Albumy
red_sonia
Wyrusz w pasjonującą podróż przez mroczny świat kradzieży dzieł sztuki z Susie Hodge jako przewodniczką. W tej fascynującej opowieści autorka zgłębia tajemnice...
Dlaczego sztuka pełna jest golasów? Dlaczego to wszystko jest płaskie? Po to te wszystkie owoce? Dlaczego dzieła sztuki są takie drogie? ...