Krótka historia sztuki

Książką zainteresowałam się głównie dlatego, że moja starsza córka odziedziczyła talent do rysowania po babci. I chodząc na dodatkowe zajęcia z rysunku i ceramiki, zaczyna zadawać coraz to trudniejsze pytania. "Krótka historia sztuki" podzielona jest na rozdziały (kierunki, dzieła, tematy, techniki), a każdy z nich poprzedza krótki spis treści, więc bez problemu odnajdzie się w niej nawet taki laik jak ja. Dodatkowo to bardzo ułatwia poruszanie się w konkretnych zagadnieniach. Dla mnie najbardziej interesującym były dzieła i tematy.

Przyznam szczerze, że sama jestem kompletnym beztalenciem w tej dziedzinie, jednak lubię podziwiać piękno, które jest zawarte w obrazach. Może nowoczesna sztuka, aż tak do mnie nie przemawia (nie widzę niczego głębokiego w kilku kolorowych kreskach, czy kształtach geometrycznych wyciętych z papieru kolorowego), lecz przy ponadczasowym pięknie klasycznych dzieł, nie mogę przejść obojętnie.

Susie Hodge operuje bardzo przystępnym językiem. Nie zarzuca nas datami, nazwiskami i definicjami, które ciężko zapamiętać, a co dopiero nie pomylić i się w nich nie pogubić. Sylwetki malarzy czy rzeźbiarzy przedstawione są w kontekście ich dzieł, więc nie znajdziemy tu przydługich (i nudnych) wywodów biograficznych.  Jest to książka, po którą z chęcią sięgnęła nawet moja ośmioletnia Martyna, choć ona głównie ze względu na ilustracje.

„Krótka historia sztuki” jest pięknie wydana. Znajdziemy w niej zdjęcia obrazów i rzeźb, znanych nam czy to z lekcji plastyki w szkole, czy po prostu gdzieś z telewizji. Mona Lisa, Wenus z Milo, Krzyk – o tych i o innych dziełach dostajemy od autorki krótkie, ale treściwe informacje.

Książka Susan Hodge będzie nie tylko ozdobą każdej biblioteczki, lecz również ciekawą przygodą ze sztuką, pokazaną w sposób bardzo uniwersalny i przystępny, jednym słowem dla każdego. Polecam!

Informacje dodatkowe o Krótka historia sztuki:

Wydawnictwo: Alma-Press
Data wydania: 2018-06-15
Kategoria: Albumy
ISBN: 9788370207151
Dodał/a opinię: red_sonia

Zobacz opinie o książce Krótka historia sztuki

Kup książkę Krótka historia sztuki

Skradzione dzieła sztuki. 50 dzieł sztuki, których nigdy nie zobaczysz
Susie Hodge0
Okładka ksiązki - Skradzione dzieła sztuki. 50 dzieł sztuki, których nigdy nie zobaczysz

Wyrusz w pasjonującą podróż przez mroczny świat kradzieży dzieł sztuki z Susie Hodge jako przewodniczką. W tej fascynującej opowieści autorka zgłębia tajemnice...

Dlaczego sztuka pełna jest golasów?
Susie Hodge0
Okładka ksiązki - Dlaczego sztuka pełna jest golasów?

Dlaczego sztuka pełna jest golasów? Dlaczego to wszystko jest płaskie? Po to te wszystkie owoce? Dlaczego dzieła sztuki są takie drogie? ...

Koniec mapy
S.J. Lorenc