Cyniczna i romantyczna

Dziś przychodzę do Was z recenzją książki, którą miałam przyjemność recenzować dzięki wydawnictwu WasPos, i za to oczywiście dziękuję. Wybierając tą książkę do recenzji, totalnie nie wiedziałam czego mam się spodziewać. Nie znam autorki, ani jej twórczości. Okładka mnie zachwyciła od pierwszych zapowiedzi wydawniczych. A opis wydawcy zapowiadał przyjemną lekturę. A jaka jest naprawdę? To lekka historia o przyjaźni, rodzinie i oczywiście o miłości.

Poznajemy przyrodnie siostry Beatę i Monikę. Beata to silna i pewna siebie bizneswoman, która po trupach dąży do celu. Monika, młodsza, zkolei jest skrytą w sobie romantyczką. Dziewczyny miały wspólnego ojca, któremu życie tak się poukładało, że pierwsze małżeństwo się rozpadło, a w drugim związku był szczęśliwy do ostatnich chwil życia. Ojciec dziewcząt prowadził rodzinna kawiarnię, która po jego śmierci przeszła w ręce jego córek.

Niespodziewanie Beata przeprowadziła się z Warszawy na Dolny Śląsk, by zająć się rodzinnym interesem. Znalazła wspólny język z nowo poznaną siostrą, odnalazła miłość i stabilizację w życiu. U Moniki natomiast w sprawach rodzinnych i zawodowych wszystko było w porządku. Problem leżał gdzie indziej, gdyż dziewczyna leczy swoje serce z nieodwzajemnionej miłości. Jakby tego wszystkiego było mało w kawiarni pojawia się tajemniczy młody mężczyzna, który jest wyraźnie zainteresowany Moniką.

Czy tajemniczy wielbiciel wyleczy zranione serce Moniki?

Przyznam się, że po lekturze ,,Cynicznej i romantycznej" czuję się troszkę zawiedziona. Miałam nadzieję, na komedię, w której siostry w zabawny sposób poznawałyby się, byłyby nawet troszeczkę złośliwe wobec siebie, a trafiła mi się delikatna historia o miłości. Mimo to że oczekiwałam troszkę innej fabuły, przyjemnie mi się czytało. To książka o miłości, bo cała fabuła kręciła się wokół niej. Poznajemy Beatę, Monikę, ich rodziny i jesteśmy świadkami ich miłości do wybranych mężczyzn. Zakończenie nie mogło być inne, choć myślałam, że będzie inne. Jak dla mnie jest zakończeniem otwartym jakby autorka zostawia sobie furtkę, by kiedyś wrócić do tej historii.

Książkę czyta się lekko, szybko i przyjemnie. To taka lektura, którą ja traktuję jak przerwnik między mocniejszymi gatunkami. Oczywiście polecam Wam zapoznać się z Beatą i z Moniką, na pewno nie będzie żałować.

Polecam

Informacje dodatkowe o Cyniczna i romantyczna:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2023-04-25
Dodał/a opinię: Magdalena Górska

Zobacz opinie o książce Cyniczna i romantyczna

Kup książkę Cyniczna i romantyczna

Rozwodu nie będzie
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Rozwodu nie będzie

Pod wpływem rozczarowania miłosnego Jolanta decyduje się na małżeństwo z rozsądku. Związek układa się nadspodziewanie dobrze aż do momentu, gdy kobieta...

Zakochany polityk
Małgorzata Kasprzyk0
Okładka ksiązki - Zakochany polityk

Kariera polityczna posła Ryszarda Górskiego skończyła się w sposób banalny. Powodem nie była żadna afera, a zwykła przegrana w wyborach. Był to potężny...