99 ofiar Tytusa Mayera

„99 ofiar Tytusa Mayera” to moje pierwsze spotkanie z twórczością Marcela Mossa i od razu wiem, że nie ostatnie. Jestem w szoku jak do tej pory mogłam nie sięgnąć po żadną książkę autora!

Julia Karpiel to autorka, która poprzez romans zaprzepaściła swoją zawodową karierę. Teraz chcąc wszystko naprawić i wrócić na piedestał w swojej branży decyduje się na napisanie biografii Tytusa Mayera. Jest to mężczyzna, który został skazany na dożywotnie więzienie za morderstwa , których się dopuścił. Udowodnione zostały mu dwie zbrodnie, niemniej jednak opinia publiczna była przekonana, że „Bydlak z Chełma”, jak zwany był Tytus popełnił ich o wiele więcej.

Kobieta odwiedza Tytusa w szpitalu, gdzie ten zaczyna opowiadać historię swojego życia. Począwszy od trudnych momentów w więzieniu, poprzez jeszcze trudniejsze dzieciństwo, aż docierając do zbrodni, które doprowadziły go do miejsca, w którym aktualnie się znajduje.

Ta książka to istny rollercoaster emocji! We mnie wywołała wiele skrajnych emocji i przyznam szczerze, że nie jest to lektura dla każdego. Wiele okrucieństwa, które przedstawia autor zdecydowanie nie jest odpowiednie dla ludzi o słabych nerwach. Ja sama przyznam, że czytając tą historię musiałam robić przerwy, odkładać na bok i wracać do czytania kolejnego dnia, bo płynące z oczu łzy nie pozwalały mi na kontynowanie czytania. Dawno żadna książka nie wywołała we mnie tak wielu skrajnych emocji. Zdarzały się momenty, że czytając czułam współczucie dla głównego bohatera, był dla mnie bohaterem, którego darzyłam sympatią, następnie natomiast czułam do niego nienawiść.

Jest to książka, która już od pierwszej strony utrzymuje napięcie na niezwykle wysokim poziomie, zaskakuje i przeraża. Niemniej jednak to, co autor zaserwował na zakończenie…. Chyba nikt nie był w stanie przewidzieć takiego obrotu sprawy, ale nie chcę zdradzić zbyt wiele, aby nikomu nie zepsuć przyjemności z czytania.

We mnie książka wywołała wiele emocji, trzymała mnie w napięciu, szokowała, ale była warta przeczytania! Momentami zastanawiałam się, czy to aby na pewno wyłącznie literacka fikcja, czy może autor inspirował się prawdziwymi wydarzeniami. Została napisana tak, że nie sposób się w niej zatracić. Bardzo serdecznie polecam, a ja już wyszukuję po którą książkę autora sięgnąć w następnej kolejności!

Informacje dodatkowe o 99 ofiar Tytusa Mayera:

Kup książkę 99 ofiar Tytusa Mayera

Pamiętnik lokatorki
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Pamiętnik lokatorki

Julia wierzy, że przeprowadzka do dużego miasta spełni jej marzenia o lepszym życiu. Szybko poznaje mężczyznę, który obiecuje jej szczęśliwą przyszłość...

Zaginieni
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Zaginieni

JEDNI DOBROWOLNIE UKRYWAJĄ SIĘ PRZED ŚWIATEM. INNI NIE MAJĄ WYBORU... Rok 2007. Zakochani Gabriela i Rafał spędzają romantyczny weekend nad jeziorem...

Koniec mapy
S.J. Lorenc