Dziadek do orzechów to nowa restauracja w Bytomiu, która przeszła Kuchenne rewolucje. Jak dziś wygląda sytuacja restauracji, której pomogła Magda Gessler? Co warto wiedzieć na temat cen i dań w restauracji? Jak wygląda dojazd?
Dziadek do orzechów kojarzy nam się z opowieścią Hansa Christiana Andersena, a teraz także – z restauracją po Kuchennych Rewolucjach Magdy Gessler.Czy restauracja robi równie dużą furorę, jak opowieść duńskiego pisarza?
Kuchenne Rewolucje: Dziadek do orzechów – opis
W najnowszych Kuchennych Rewolucjach znana restauratorka pojawi się w Bytomiu, by pomóc rodzinie wspólnie prowadzącej restaurację Pod orzechem. Chociaż miejsce było spełnieniem marzeń właścicieli, niestety – od dawna nie przynosi satysfakcji, a jedynie frustrację związaną z brakiem gości. Magda Gessler postanowiła odczarować to miejsce: przede wszystkim zmieniając wystrój oraz nazwę.
Czytaj także: Wyścig szczurów - kultowa komedia znów w tv
Od tego momentu bytomska restauracja Dziadek do orzechów przeszła niesamowitą metamorfozę. W restauracji królują kolory fioletu, a na stolach – orzechy włoskie, sztandarowy składnik wszelkich potraw w restauracji. Cały odcinek programu zobaczyć można w telewizji w czwartek, 20.06.2024 r. na TVN oraz w sieci: na Player.pl oraz platformie Max.
Kuchenne Rewolucje: Dziadek do orzechów – lokalizacja
Gdzie jest Dziadek do orzechów w Bytomiu? Restauracja zlokalizowana jest na obrzeżach miasta przy ruchliwej drodze krajowej 78. Dziadek do orzechów znajduje się przy ulicy Żołnierskiej 99 w dzielnicy Górniki.
Czytaj także: W obronie rodziny oraz swojego imienia... – Drapacz chmur
Dzięki temu do restauracji bardzo łatwo jest dotrzeć samochodem. Niestety, trudniej będzie dojechać do niej gościom za pomocą komunikacji miejskiej – najbliższy przystanek w pobliżu restauracji to Górniki Skrzyżowanie.
Restauracja Dziadek do orzechów Bytom – parking
Restauracja po Kuchennych Rewolucjach usytuowana jest na dużym terenie. Obok restauracji znajduje się spory, żwirowy parking, przy którym pozostawić można samochód na czas wizyty w Dziadku do orzechów. Poza tym zaparkować można przy pobliskich supermarketach.
Dziadek do orzechów Bytom – menu
Co znalazło się w menu restauracji Dziadek do orzechów? Przede wszystkim w bytomskim lokalu na uwagę zasługują dania zaproponowane przez Magdę Gessler, a są to:
- pasta serowa z orzechami włoski na słodkim pierniczku – 15 złotych
- barszcz czerwony z uszkami z selerem naciowym i orzechami włoskimi – 18 zł
- pulpety cielęce w sosie demi glace z orzechami włoskimi w towarzystwie giczy cielęcej z kluskami – 69 zł
Oprócz tego w menu znalazły się m.in. krem z pomidorów, żurek, rosół z makaronem, rolada wołowa, żeberka, placki po bytomsku czy sznycel cielęcy. Wśród nowości szefa kuchni znajduje się natomiast krem z pomidorów, żeberka i paczkraut, miętus królewski czy cytrynowy serniczek na deser.
Dziadek do orzechów Bytom – ceny
Ceny w restauracji Dziadek do orzechów w Bytomiu należą do średnio umiarkowanych. Za najdroższe danie w karcie to porewolucyjne pulpety w demi glas, za które zapłacić trzeba 69 złotych. W ramach dania otrzymuje się cztery pulpeciki wraz z odrobiną gulaszu i kluskami śląskimi oraz surówką Waldorf.
Czytaj także: Wspaniałe stulecie: Sułtanka Kösem - 95 odc. Atike, córka Kösem, uwodzi szambelana. Streszczenie 95 i 96 odcinka
Tuż po Kuchennych rewolucjach przystawka w postaci pierniczka z pastą serową dodawana była do posiłku gratis, obecnie trzeba zapłacić za nią 15 złotych. Poza tym ceny dań głównych są nieco niższe: za roladę wołową zapłacimy 49 złotych, udko z kaczki – 45 złotych, a sznycel cielęcy – 55 złotych.
Dziadek do orzechów Bytom – godziny otwarcia
Restauracja Dziadek do orzechów w Bytomiu otwarta jest od wtorku do niedzieli. Od wtorku do czwartku w restauracji zjeść można od godziny 12:00 do 20:00, od piątku do soboty Dziadek do orzechów otwarty jest od 12:00 do 21:30, a w niedzielę – od 12:00 do 20:00.
Tagi: kuchenne rewolucje,