Jedna z najważniejszych i wyjątkowych książek w historii literatury amerykańskiej, dziś już owiana legendą. Urosła do rangi symbolu, biblii dla sfrustrowanej młodzieży lat siedemdziesiątych poszukującej nowych wartości w społeczeństwie materialnego dobrobytu. Jak mówi autor, nie jest to książka o filozofii zen, ani poradnik obsługi motocykla, lecz opowieść o wolności jako podstawowej wartości w życiu człowieka podpowiada pozytywny cel, który nie ogranicza - sposób osiągnięcia szczęścia i sukcesu. Szczegółowo relacjonując swoją podróż motocyklem wraz z jedenastoletnim synem, Pirsig opowiada o niezrozumiałości i bólu istnienia.
Informacje dodatkowe o Zen i sztuka obsługi motocykla:
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2017-07-12
83-7301-536-1
Przeczytane:2019-02-21, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2019,
o książka drogi, powiastka filozoficzna w której autor przemyca swoje rozważania odnośnie wyobraźni romantycznej i klasycznej, stawia pytania o Jakość. A wszystko to w scenerii amerykańskich krajobrazów, dróg przemierzanych na tytułowym motocyklu przez autora i jego syna Chrisa. Autor, który swego czasu przeszedł coś na kształt kryzysu tożsamości zakończonego pobytem w szpitalu psychiatrycznym, bierze swoje życie jako ilustrację swojej teorii o wiecznie ścierających się ze sobą emocjach i logice. Wiele teorii ze świata filozofii i logiki odnosi autor do budowy czy funkcjonowania motocykla, a sztukę życia - do sztuki jazdy tymże podjazdem.
Ale poza tym wszystkim, odbieram tę książkę jako wspaniałą laurkę złożoną Chrisowi, jako opowieść o wzajemnej (chociaż trudnej ) miłości ojca do syna. Z opowieści o wspólnej podróży przebija wielka afirmacja życia, na którą składają się miłość i szaleństwo, ale także kultura, sztuka, fundamenty zachodniej cywilizacji.
Przeżyłam z bohaterami świetną, zmuszającą do myślenia, piękną podróż. Jestem pod dużym wrażeniem