Ona ucieka przed mafijną zemstą. On gotów jest na wszystko, żeby ją uratować. Oboje stąpają po kruchym lodzie...
Marie Solay znalazła się w śmiertelnym niebezpieczeństwie. Jej najbliżsi zostali zamordowani, a ją samą ścigają bezwzględni zabójcy. Jeśli wpadnie w ich ręce, czeka ją los gorszy od śmierci. Na ratunek dziewczynie wyrusza ktoś, kogo nigdy nawet nie spotkała. On jednak zaryzykuje życiem, by jej pomóc. To mężczyzna, który ukrywał się tak długo, że niemal zapomniał swojego imienia. Teraz gotów jest powrócić do gry...
I zrobi wszystko, by się zemścić.
***
Zemsta to opowieść o miłości, która zdarza się raz na całe życie. W jej imię zdobywasz się na największe poświęcenie, albo... stawiasz wszystko na jedną kartę.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-04-13
„Zemsta” Katarzyny Michalak nie jest ani kryminałem, ani romansem. To takie połączenie wielu gatunków.
Książka to historia młodej i pięknej kobiety, niestety jest ona w wielkim niebezpieczeństwie. Po ucieczce przed zabójcami po tym jak jej najbliżsi zostali zamordowani, jest pozostawiona sama sobie i musi podjąć walkę o siebie.
W tej ucieczce ma jednak sprzymierzeńca, chociaż się nie znają to on robi wszystko aby Marie była bezpieczna i aby się uratowała. Pomocnikiem tajemniczego opiekuna jest jego syn Tristan.
Książka ma wadę jest to bardzo słaby opis strzelanin,bójek, porwań, zabijania czy też gwałtów. Wszystko to jest opisane bardzo lekko i „po łepkach” bez zagłębiania się. Tego bardzo brakuje. Uważam że autorka powinna ograniczyć liczbę wątków a skupić się na dopracowaniu szczegółów.
Mimo takiej wady warto zwrócić uwagę na to jak pani Katarzyna kreśli bohaterów książki. Są oni wyraźni i charakterystyczni. Dzięki temu nie można zgubić się w narracji. Sprawia to, że czytelnik może zagłębić się w argumenty przez które bohaterowie działają w ten a nie inny sposób.
Nie czytałam „Mistrza”, pierwszej części książki jednak ani przez moment czytania książki nie czułam, że czegoś nie wiem, że brakuje mi chociaż jednego elementu elementu, który był w części pierwszej.
Opowieść ta jest pełna emocji i napięcia. Fabuła wciąga od pierwszej kartki aż po ostatnie zdanie. Bardzo podoba mi się to jak poprowadzono opowieść.. To w jaki sposób jest podawana akcja oraz duża dawka zaskoczenia jest tym co zajmuje czytelnika i nie pozwala mu się nudzić ani chwili. Książka jest tak fascynująca, że pobudzi wasze zmysły i podniesie poziom adrenaliny ale też zaskoczy.
Co ważne autorka ma bardzo lekkie pióro, książkę czyta się przyjemnie i nie zauważa się jak szybko umykają kolejne strony. Książkę pochłonęłam w trzy wieczory.
Polecam bardzo gorąco książkę jako taką odskocznie po trudach codziennego życia.
Dziękujemy Wydawnictwu Między Słowami za egzemplarz książki do recenzji.
Jestem pod ogromnym wrażeniem... Być może to kwestia mojej przerwy w literaturze sensacyjnej, z nutą dreszczyku i kryminału, jednak ,,Zemsta" z całą pewnością wypełniła tę lukę.
Przyznam szczerze, iż nie czytałam powieści ,,Mistrz", w której poznać możemy bohaterów ,,Zemsty". Nie przeszkodziło mi to jednak absolutnie w odbiorze całej przedstawionej przez Katarzynę Michalak historii Raul'a de Luca, mszczącego się na mafii za śmierć ukochanych przyjaciół i próbującego za wszelką cenę chronić ich cudem ocalałą córkę Marie.
Od pierwszego akapitu powieść wciąga czytelnika w świat niemalże westernowy, by następnie przenieść go na ulice Paryża i dalej na Cypr. Autorka bardzo sprawnie manewruje akcją, która nie traci tempa nawet na chwilę. Niesamowicie realistycznie przedstawione porachunki mafijne przeplatają się z miłością, pożądaniem, cierpieniem i tęsknotą. Wszystkie te emocje doskonale wyważone sprawiają, iż książki nie sposób odłożyć na bok... Nie ma tu monotonii, rutyny ani nudy. Ani na chwilę nie westchnęłam przytłoczoną nadmiarem krwi, seksu czy opisów przyrody.
Podobnie rzecz ma się z bohaterami powieści, nie można być wobec nich obojętnym. Niesamowicie męscy, pobudzający wyobraźnię Raul de Luca z przybranym synem Tristianem, bezbronna, jeszcze trochę dziecinna Marie, odrażający Vincent czy budzący ogromną sympatię Weronika oraz haker Daniel. Wszystkie te osoby, chciałoby się poznać. Są tak prawdziwi i szczerzy, ciężko uwierzyć, iż są pięknym zwieńczeniem bogatej wyobraźni autorki. Pełni emocji, woli walki o miłość, rodzinę, swe szczęście...
,,Twój mały wszechświat może się rozpaść na kawałki, ale ten na zewnątrz nic sobie z tego nie robi. Trwa jak gdyby nigdy nic. Nikt za ciebie nie ułoży puzzli twojego losu. Nikt nie weźmie na siebie twoich trosk, ale też nie będzie cieszył się twoim szczęściem, które gdzieś na ciebie czeka, czy teraz w to wierzysz, czy nie. Może masz je na wyciągnięcie ręki, Marie?"
Pióro Pani Katarzyny dotychczas znałam z powieści obyczajowych poświęconych głównie kobietom. Nie podejrzewałam, iż autorka jest tak wszechstronną pisarką. Powieść ta z powodzeniem może równać się z najlepszymi autorami zachodnimi, którymi tak szczodrze zasypuje nas rynek.
Dawno nie miałam do czynienia z powieścią, po której lekturze musiałam odespać godziny, które to wcześniej szkoda mi było na sen tracić.
Pani Kasiu, chapeau bas!
Nie czytałam pierwszej części, ale chyba nie żałuję. Dla mnie- książka przeciętna, czyta się lekko. Nie zachwyca.
Kto czytał "Mistrza" będzie miał pełne rozeznanie w sytuacji. Kto nie czytał, też sobie poradzi z historią opowiadającą o życiu Raula de Luca - kiedyś jednego z najważniejszych narkotykowych bossów, teraz żyjącego w spokoju na teksańskiej prerii ranczera. Miłość i śmierć to tematy przewodnie tej bajki. Zemsta i honor to słowa klucze. Tu nikt nie jest szary. Każdy jest albo dobry, albo zły. Troszkę to idealistyczne, troszkę trąci bajką, ale nie zmienia to faktu, że "Zemstę" czyta się dobrze. Wartka akcja, znani nam z różnych książek pani Michalak bohaterowie sprawiają, że mamy wrażenie spotkania ze starymi znajomymi. "Zemsta" to taka typowa książka akcji, w której miłość - Raula do Weroniki, Tristana do Marie, ojca do syna, przyjaciela do przyjaciela stanowi główny motyw sprawczy wszystkich działań. Czy dobrzy zwyciężą? Czy zło pójdzie do piekła i już stamtąd nie wróci? Przeczytajcie! Polecam :)
Może odrobinę lepsza niż Mistrz a może tak bardzo chciałam już finału. Obie części mocno mnie zawiodły, choć lekko się czytały.
Cztery kobiety, cztery pory roku, cztery historie: Liliana z Nadziei, Bogusia z Pogodnej, Ewa z Poziomki i Danusia z Wiśniowego Dworku powracają w nastrojowych...
Promyk słońca to druga – po bestsellerowej Gwiazdce z nieba – powieść wchodząca w skład nowej, świetnie przyjętej przez czytelników...
Przeczytane:2017-07-20, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki - 2017,
Marie Solay córka Sonii bohaterki z pierwszej części, znalazła się w śmiertelnym niebezpieczeństwie, mafia, która zabiła jej rodziców, chce dokończyć swój plan i skończyć również z ich córką. Na ratunek dziewczynie przybywają Raul de Luca oraz jego syn Tristan. Po dwudziestu latach Raul ma niedokończone porachunki z przeszłości, musi wyjść z cienia aby zamknąć ten rozdział życia i zemścić się na człowieku bez twarzy.