Zbrodnie prawie doskonałe. Policyjne Archiwum X

Lubisz czytać kryminały? To tak jak jeden z policjantów z Archiwum X. W nich prawda zawsze wychodzi na jaw, policjanci wygrywają, a sprawiedliwości staje się zadość.
Ale w prawdziwym życiu nie zawsze tak bywa.
Krakowska sprawa ,,skóry", bestialskie morderstwo premiera Jaroszewicza, dziwne ,,samobójstwo" młodej dziewczyny w Łodzi - te i inne sprawy łączy jedno: ofiarom w brutalny sposób odebrano życie, a sprawcy długo pozostawali lub nadal pozostają nieuchwytni. Gdy działania policji, prokuratury i sądów zawodzą, policjanci z Archiwum X, tajnych zespołów do spraw niewykrytych zabójstw, są dla rodzin ofiar ostatnią nadzieją.
Reporterka Iza Michalewicz jako pierwsza dotarła do akt sądowych, zyskała zaufanie policjantów, świadków i rodzin ofiar. W trzymających w napięciu reportażach, z niezwykłą dbałością o szczegóły, opisuje zbrodnie (prawie) doskonałe. Ujawnia motywacje i metody działania morderców, przybliża sylwetki tych, którzy ich ścigają. I uparcie szuka odpowiedzi na dręczące ją pytanie: czy to możliwe, że o naszym życiu i śmierci, zbrodni i karze nieraz decyduje zwykły przypadek?

Iza Michalewicz - uznana reporterka, laureatka nagrody Grand Press i finalistka Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego. Autorka zbioru reportaży Życie to za mało. Notatki o stracie i poszukiwaniu nadziei oraz książki Rozpoznani o rozpoznanych na kadrach powstańczej kroniki filmowej uczestnikach powstania warszawskiego. Współautorka bestsellerowej biografii Villas. Nic przecież nie mam do ukrycia.

Informacje dodatkowe o Zbrodnie prawie doskonałe. Policyjne Archiwum X:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2018-02-28
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Zbrodnie prawie doskonałe. Policyjne Archiwum X

„Nikt nie potrafi wyobrazić sobie tego uczucia paniki, kiedy nagle okazuje się, że człowiek, z którym żyjesz, otwiera przed tobą bramy piekieł.”

„W historii kryminalistyki przypadki zabójstw połączone ze zdejmowaniem skóry są niesłychaną rzadkością. A tu naraz dwa, zaledwie pół roku od siebie.”

Więcej cytatów z tej książki

Zbrodnie prawie doskonałe. Policyjne Archiwum X - opinie o książce

Reporterka Iza Michalewicz postanowiła prześledzić pracę polskiego Archiwum X, które tworzą policjanci pracujący nad sprawami z pozoru beznadziejnymi. Książka stanowi zbiór spraw, które zostały już dawno zapomniane jednocześnie nierozwiązane. Zabójstwa, którymi przestano się interesować już po umorzeniu, a które do dziś nie pozwalają spać spokojnie rodzinom zmarłych, ponieważ nie zostały wyjaśnione.
Znajdziemy tu najbardziej zagadkowe i brutalne morderstwa, które kilkanaście lat temu nie schodziły z pierwszych stron gazet. Poznamy trud pracy, jaki wykonują policjanci prowadzący te sprawy, walczący jednocześnie nie tylko z mordercami ale także z wadami systemu, który już dawno wyrzucił je do kosza. Napotkamy również ogrom cierpienia rodzin, które wciąż pomimo upływu lat żyją w poczuciu niesprawiedliwości wobec zmarłych bliskich, ale także radość tych, którzy w końcu poznali odpowiedzi na zagadki przeszłości.
Czy możliwe jest popełnienie zbrodni doskonałej?

***

***

Ciekawa książka rzucająca światło na mało znany aspekt pracy polskiej policji. Do tej pory nie wiedział o istnieniu sekcji Archiwum X, ale po przeczytaniu tej pozycji udało mi się choć trochę zrozumieć ogrom poświęcenia osób, które w niej pracują. A są to prawdziwi zapaleńcy, ludzie którzy przedkładają sprawiedliwość nawet nad własne dobro, ponieważ często rozwiązują tajemnicze sprawy w ramach czasu wolnego i swojej prawdziwej pasji, a nie w czasie pracy.
Książkę czytałam z dużą dozą zaciekawienia oraz zaskoczenia, ponieważ w kryminałach, które często czytuję wszystko wydaje się proste, natomiast okazuje się, że w rzeczywistości jest to dużo bardziej złożone. Pytaniem, które najczęściej zadawałam sobie podczas czytania było: czy istnieje możliwość dokonania zbrodni doskonałej, która nie ma szans na wykrycie winnego? Mam nadzieję, ze nie i w kilku sprawach udało mi się znaleźć potwierdzenie. Jednak w pewnych momentach odniosłam wrażenie, że może jednak jest to możliwe, ponieważ kilka praw do dziś nie zostało rozwiązanych pomimo wieloletnich starań policjantów, którzy na szczęście się nie poddają i grzebią dalej. Oby udało się znaleźć winnych zbrodni nawet po latach, chociażby po to aby rodziny zmarłych mogły przed swoją śmiercią poznać odpowiedź na pytanie zadawane sobie od lat: kto to zrobił?
Książka jest też charakterystyką prawdziwych pasjonatów zagadek. Policjantów, którzy są stworzeni do tego co robią i nie poddają się pomimo przeciwności. A to jest najważniejsze w ich pracy, ponieważ czasem najważniejsza wydaje się nadzieja.

Avatar użytkownika - gosiaczek_lipins
gosiaczek_lipins
Przeczytane:2018-05-14, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2018,

W książce zawarte jest 8 reportarzy polskich morderców o których nawet nie słyszałam, nie miałam pojęcia. Chodź nie które były bardzo medialne. Książka ta to opis pracy policjantów z "polskiego Archiwum X".Możemy zatem dowiedzieć się o metodach pracy funkcjonariuszy, ale też popełnionych przez nich błędach. W reportarzach są zapisane okoliczności śmierci ofiar które większości do dziś są nie wyjaśnione. Historie te są bardzo wstrząsające.

Książka pokazuje jak człowiek pod wpływem nie raz błachych powodów może z zimną krwią zamorodwać drugiego człowieka.

Avatar użytkownika - AnnaBook
Przeczytane:2018-07-31, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - maja_klonowska
maja_klonowska
Przeczytane:2018-06-14, Ocena: 5, Przeczytałam, ROK 2018,
Życie to za mało. O stracie i poszukiwaniu nadziei
Iza Michalewicz0
Okładka ksiązki - Życie to za mało. O stracie i poszukiwaniu nadziei

Życie to za mało. O stracie i poszukiwaniu nadziei to zbiór reportaży cenionej dziennikarki i reportażystki -   Izy Michalewicz.  Zebrane...

Ballady morderców. Kryminalny Wrocław
Iza Michalewicz0
Okładka ksiązki - Ballady morderców. Kryminalny Wrocław

Każde miasto ma własną, mroczną historię. Każde było scenerią głośnych zabójstw, które żyją w pamięci i wciąż wywołują emocje. Ballady morderców. Wrocław...

Kyle
T.M. Piro