Zatruty pokój. 1945 – wojna, która się nie skończyła

Rok 1945 nie przyniósł porozumienia pokojowego. Zamiast niego o obliczu Europy zdecydowały armie - doprowadziły do podziału kontynentu, podziału, który miał niewiele wspólnego z warunkami geograficznymi, tradycjami kulturowymi czy historycznymi. Opowieść o zatrutym pokoju zaczyna się w Berlinie w dniu samobójstwa Hitlera. Prowadzony przez Gregora Dallasa czytelnik śledzi następnie poczynania walczących armii i towarzyszy cywilom w rozkwitającym w czasie wojny Waszyngtonie, bombardowanym Londynie, wyzwalanym Paryżu, unicestwianej Warszawie, przeklętym Berlinie i ogarniętej niedostatkiem i politycznym terrorem Moskwie. Swym mistrzowskim opisem dziejów - dramatycznym, pouczającym, burzącym stereotypowe poglądy - Dallas zmusza do refleksji nad siłami, które wpływają na bieg historii. Prezentuje dogłębne spojrzenie na konflikty, motywy, wszelkie za i przeciw, które odcisnęły piętno na finale II wojny światowej i na długie lata ustaliły niesprawiedliwe podziały, leżące u źródeł zimnej wojny i wpływające na obraz dzisiejszej Europy.

Książka z przedmową napisaną przez Autora specjalnie do wydania polskiego.

Informacje dodatkowe o Zatruty pokój. 1945 – wojna, która się nie skończyła:

Zatruty pokój. 1945 – wojna, która się nie skończyła - opinie o książce

Avatar użytkownika - slpablos
slpablos
Przeczytane:2012-05-07, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
Całościowe, nowatorskie spojrzenie na wojnę z perspektywy ludzi na całym kontynencie, mnóstwo faktów, które składają się na barwną mozaikę ostatnich miesięcy wojennej zawieruchy i burzliwego czasu pozornego pokoju. Mistrzowsko nakreślone sylwetki głównych postaci tego dramatu, wnikliwe wnioski i szeroko zarysowane tło społeczne i gospodarcze konfliktu sprawiają, że jest to pozycja obowiązkowa zarówno dla każdego miłośnika historii, jak i dla kogoś, kto chce rozumieć więcej, gdy patrzy na kształt świata w którym żyjemy. Z niecierpliwością czekam na premiery poprzednich dwóch tomów tego pisarza.