Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju.
Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy.
W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych.
Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy.
Autorka
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2014-01-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 360
Bardzo trudno jest ująć w słowa smak, aromat i strukturę owoców roślin różnych stref klimatycznych całego świata. Być może przekracza to granice naszej...
"Vademecum ziołolecznictwa" - niezbędna pozycja w rodzinnej apteczce. To kompletny zbiór sposobów wykorzystania naturalnych ziół we wszystkich...
Chcę przeczytać,