Wywracanie kultury. O dandysach, hipsterach, mutantach

Książka wydana we współpracy z Filmoteką Narodową - Instytutem Audiowizualnym.

,,Tam, gdzie stawką jest przetrwanie, wszelkie chwyty są dozwolone. Sztuczny gest, maska, brikolaż, improwizacja, akty magii i prywatne mity liczą się bardziej niż racjonalne rachuby. Drobiazgi ponad systemy. Paradoksy ponad prawa. Funkcjonalność ponad moralność. Estetyczny materializm ponad uduchowiony racjonalizm".

Trzeba sobie radzić, stwierdza autor. A skoro uwiera nas i osacza kultura, można ją wywrócić. Tylko jak to zrobić? I za jaką cenę?

Podpowiedzi dostarcza ten błyskotliwy esej, którego bohaterowie na szok nowoczesności odpowiadają szykiem. Księżyk nawiguje swą książką po luce między dyskursem humanistycznym a popkulturową mitologią i próbuje przyjrzeć się tradycji i użyteczności takich zjawisk jak sztuka drażnienia, mit błyskawiczny, narcyzm kompensacyjny, patafizyka, ironiczny konformizm, dryfowanie, psychogeografia, przechwycenie, rytmanaliza, cool, Neo-HooDoo i inne.

,,Wywracanie kultury" odległe jest jednak od teoretyzowania. Skupia się na perspektywie dnia codziennego, a wszystko ogniskuje się wokół trzech figur niedocenionych bohaterów nowoczesności: dandysa, hipstera i mutanta.

Informacje dodatkowe o Wywracanie kultury. O dandysach, hipsterach, mutantach:

Wywracanie kultury. O dandysach, hipsterach, mutantach - opinie o książce

Avatar użytkownika - NaturaLapsea
NaturaLapsea
Przeczytane:2022-08-31, Ocena: 3, Przeczytałem, 52 książki 2022,

Jeszcze niedawno wszelkie odstawanie od normy było piętnowane, a przejawy przesadnego indywidualizmu były traktowane co najwyżej z przymrużeniem oka. Współczesne społeczeństwo nie ignoruje niebanalności. Trudniej jest się wyróżnić w świecie, w którym każdy z nas czymś się wyróżnia.

"Wywracanie kultury..." okazało się książką na którą nie byłem przygotowany. To rozbudowany esej, wręcz wyprawa w nieznane mi (bądź znane tylko oględnie) obrzeża kultury. Rafał Książek prezentuje licznych odmieńców, z którymi można odnaleźć wspólne cechy. Książka nieoczywista jak i sama popkultura.

Dzika rzecz. Polska muzyka i transformacja 1989-1993
Rafał Księżyk0
Okładka ksiązki - Dzika rzecz. Polska muzyka i transformacja 1989-1993

,,Chaos się nadyma, by wypluć sens" - śpiewał Lech Janerka w 1985 roku, a zaledwie kilka lat później przyszła transformacja, która skonfrontowała...

Nieprzysiadalność. Autobiografia
Rafał Księżyk0
Okładka ksiązki - Nieprzysiadalność. Autobiografia

Autobiografia Marcina Świetlickiego Marcin Świetlicki -- jeden z najwybitniejszych polskich poetów współczesnych, który z sukcesem...

Kyle
T.M. Piro