Jest to trzecie – uwzględniające nowy stan prawny (m.in. wprowadzony ustawą z 28 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami oraz o zmianie niektórych innych ustaw i ustawą z 18 października 2006 r. o zmianie ustawy o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg krajowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw) oraz bogate orzecznictwo sądowe z tego zakresu – wydanie tej cennej publikacji (pierwsze ukazało się w 1998 r.). Książka – jako jedyna w Polsce – zawiera monograficzne omówienie problematyki wywłaszczenia nieruchomości i problematyki ich zwrotu poprzedniemu właścicielowi. Autor omawia materialne i procesowe aspekty wywłaszczenia nieruchomości oraz zasady-przyznawania odszkodowania za wywłaszczoną nieruchomość, problematykę wykonania decyzji o wywłaszczeniu nieruchomości, zagadnienia zwrotu wywłaszczonych nieruchomości na rzecz ich poprzednich właścicieli albo ich spadkobierców, a także zasady rozliczeń w związku ze zwróceniem nieruchomości. Autor – prof. dr hab. Tadeusz Woś, wybitny znawca tej problematyki – jest kierownikiem Katedry Postępowania Administracyjnego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego dorobek naukowy obejmuje ponad sto publikacji z zakresu postępowania administracyjnego, sądowoadministracyjnego i gospodarki nieruchomościami (monografii, rozpraw, podręczników, artykułów i glos do orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego, Sądu Najwyższego i Naczelnego Sądu Administracyjnego).
Informacje dodatkowe o Wywłaszczanie nieruchomości i ich zwrot:
Wydawnictwo: Wolters Kluwer
Data wydania: b.d