Wiosenne porządki

Tom 2 cyklu Seria Bieszczadzka

Aleksandra Kryszkiewicz wraz z rodzicami prowadzi rodzinną agroturystykę w Polańczyku. Kocha Bieszczady i swoje zajęcie. A gdy tylko ma wolną chwilę chodzi nad Zalew Soliński i tam w swoim tajemnym zaułku rozmyśla lub po prostu delektuje się ciszą. W innych momentach pisze powieść, której zakończenie spędza jej sen z powiek. Z wiernym kotem Luckiem na kolanach i psem Szarikiem obok nogi, lubi siadywać na altanie ogrodu rodzinnej posesji, gdzie pachną pnące róże.

Kiedy do pensjonatu przyjeżdża siostra Oli wraz z mężem i dziećmi, a także przystojny Marco, przyjaciel szwagra, życie dziewczyny zaczyna nabierać rumieńców.

Nabiera go jeszcze więcej, kiedy w drzwiach "Domu na Skarpie" pojawia się Karol, nieco arogancki, ale również atrakcyjny biznesmen z Krakowa.

Wszystko się zmienia i w życiu dziewczyny, tak jak co roku w pensjonacie, następują skrupulatne wiosenne porządki. Kurz w postaci przykrych, traumatycznych wspomnień musi w końcu zostać starty. Jednak czy pozwoli, aby ktoś szczególny jej w tym pomógł?

Czy namówi swoje serce, by zaufało i po raz kolejny zakochało się po bieszczadzku?

Informacje dodatkowe o Wiosenne porządki:

Wydawnictwo: WasPos
Data wydania: 2021-02-12

Tagi: bóg

Kup książkę Wiosenne porządki

Nigdy już nie wsiadła do pociągu, a on, tak jak obiecał, nie przyjechał więcej do Polańczyka. To bolało, jednak musiało tak być. Jeśli nie można być razem, nie należy tego przeciagać i udawać, że jest w porządku.

Więcej cytatów z tej książki

Wiosenne porządki - opinie o książce

Po przeczytaniu pierwszej części Serii Bieszczadzkiej "Dom Beaty", sięgnęłam od razu za tom drugi.

Ja wysłuchałam tej książki, więc nie zwracałam uwagi na okładkę, ale tym razem okładka jest przyciągająca, gdyż w poprzedniej części, jak niektórzy zauważyli była trochę nietrafiona. Zresztą z okładkami tak już jest, kilka razy się sama nacięłam.

"Było ciepło, jak to w lecie, ale jeszcze nie gorąco. O tej wczesnej godzinie Polańczyk dopiero budził się do życia, szumiąc delikatnym wiatrem w konarach drzew i osiadając łagodną mgiełką rześkiego powietrza na twarzach."

W książce "Wiosenne porządki" jest odrębna fabuła, lecz trochę powiązana z poprzednią częścią wątkiem rodzinnym, nawet na chwilę spotykamy znajomych bohaterów z poprzedniej książki i przy okazji możemy dowiedzieć się co tam u nich słychać. Tym razem fabuła książki prowadzona jest w urokliwym Polańczyku, nad Soliną. Jezioro nazywane jest morzem bieszczadzkim.
Każdy rozdział książki zaczyna fragment znanej piosenki, wprowadzającej nas w treść rozdziału, przypomina mi to inne książki, gdzie mottem do każdego rozdziału były opisy róż. Jest to bardzo ciekawa forma, gdyż pozwala czytelnikowi na chwilowe oderwanie się od treści książki, jednocześnie wprowadzając do następnego rozdziału, do następnych wydarzeń.
Aleksandra razem z rodzicami mieszka i prowadzi pensjonat w Polańczyku, miejsce to nad Zalewem Solińskim jest dla niej bardzo ważne, ma swoje ulubione zakątki, gdzie czasem chroni się przed wszystkimi. Dziewczyna jest od dłuższego czasu sama, nie chce zawierać żadnych związków z mężczyznami, gdyż jest okrutnie zraniona po poprzednim zauroczeniu. Zostały jej po tym tylko smutek i żal... w dalszej części książki dowiemy się co tak naprawdę wydarzyło się w życiu Oli.
Na urlop przyjeżdża do rodzinnego pensjonatu siostra Oli z rodziną i przyjacielem. Od samego początku sympatyczny Włoch Marco jest zauroczony Aleksandrą, w której jego zaloty również mieszane uczucia. Jednocześnie pojawia się Karol, gość pensjonatu, który również działa dziwnie na Olę. Dziewczyna nie może zrozumieć jak i dlaczego ci dwaj mężczyźni tak na nią działają, że aż momentami dostaje gęsiej skórki.

Podobnie jak "Dom Beaty", drugi tom serii zabiera nas w piękne i malownicze Bieszczady, tu jest o wiele więcej turystów, nie ma już tak wiele dzikiej przyrody, lecz zawsze można znaleźć dla siebie ustronny i cichy zakątek, niedostępny wszędobylskim turystom. Klimat książki jest lekko nostalgiczny, a tragedia, która wydarzyła się przed laty w życiu Aleksandry nie przytłacza nas, ale mówi o sile przyjaźni i miłości, na które człowiek powinien liczyć, lecz nie zawsze dobrze ulokuje swoje uczucia. Dopiero w obliczu tragedii możemy poznać wartość prawdziwej przyjaźni i miłości.

"Jednak dziewczyna nie umiała pozwolić samej sobie na ucieczkę z więzienia, gdzie zimne, niewzruszone ściany były zbudowane z jej poczucia winy."

Jak potoczą się losy Aleksandry, czy znajdzie miłość? Co wspólnego z Olą ma Beata z poprzedniej książki? Jaki sekret skrywa dziewczyna?
Odpowiedzi są w książce na wyciągnięcie ręki.
Jeśli chcecie przyjemnej i romantycznej lektury na jesienne popołudnie i wieczór, to polecam tę książkę, dającą nadzieję i wiarę w to, że jutro może być lepiej. Czyta się lekko i z przyjemnością.

Dom Beaty
Anna Kucharska0
Okładka ksiązki - Dom Beaty

Czym jest dom? Czy to tylko miejsce zamieszkania lub tymczasowego pobytu? Czy może „dom” to coś więcej? Może to miejsce wypełnione miłością...

Całkiem dobra książka o miłości
Anna Kucharska0
Okładka ksiązki - Całkiem dobra książka o miłości

Elżbieta to dojrzała kobieta po pięćdziesiątce, która zaraz po śmierci męża nawiązuje romans z Mateuszem, młodym sąsiadem z naprzeciwka. Po pewnym czasie...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;