Wierzenia i zwyczaje. Diabeł w kulturze polskiej

Obszerne i solidne kompendium wiedzy na temat motywu diabła w kulturze polskiej

(...)co by się stało z naszymi dziełami sztuki i katedrami, gdyby wszystko, co się do diabła odnosi, nagle z nich znikło. Leszek Kołakowski

Diabeł w kulturze polskiej zajmuje bardzo ważne miejsce. W podaniach ludowych oraz legendach czartów nie brakuje - włóczyły się po pustkowiach, czyhały na rozstajach dróg, przemierzały mokradła, zajmowały opuszczone młyny, domy, a nawet całe dwory i zamczyska. Nie pogardzały też wiatrakami i wiekowymi wierzbami.

Jak pisze Michał Rożek, w niniejszej książce koncentrujący się na różnych aspektach istnienia wysłannika piekieł: Diabły, lęgnące się na polskiej ziemi z przeróżnych opowieści i podań, zawsze napawały pobożny lud przerażeniem. Zło, którego symbolem jest szatan, zawsze ekscytowało, a czasem też przerażało.

Autor pokazuje, jak mocno postać i motyw diabła zakorzenione są w kulturze śródziemnomorskiej i w tradycji judeochrześcijańskiej, z elementami zapożyczonymi z Persji. Przedstawia historię czarta dosłownie, począwszy od ustaleń kulturowych, historię diabła ,,na etacie", a także dzieje motywów diabelskich i postawy czarciej w wyobrażeniach życia społecznego.

Diabeł w kulturze polskiej to książka, która dokładnie wyczerpuje temat, a przy okazji pochłania bez reszty.

Informacje dodatkowe o Wierzenia i zwyczaje. Diabeł w kulturze polskiej:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2021-11-23
Kategoria: Socjologia, filozofia

Tagi: Popularne wierzenia i wiedza nienaukowa bóg

Kup książkę Wierzenia i zwyczaje. Diabeł w kulturze polskiej

Wierzenia i zwyczaje. Diabeł w kulturze polskiej - opinie o książce

Avatar użytkownika - Roksana
Roksana
Przeczytane:2022-04-30, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam, 2022, Popularnonaukowe,
Wielcy pod Wawelem
Michał Rożek0
Okładka ksiązki - Wielcy pod Wawelem

Książka jest zbiorem szkiców o wielkich ludziach reprezentujących kulturę, którzy choć na parę dni zatrzymali się pod Wawelem, głównie w XIX i XX stuleciu...

Urbs celeberrima. Przewodnik po zabytkach Krakowa
Michał Rożek 0
Okładka ksiązki - Urbs celeberrima. Przewodnik po zabytkach Krakowa

Urbs celeberrima. Przewodnik po zabytkach Krakowa autorstwa wybitnego znawcy Krakowa profesora Michała Rożka to najnowsza publikacja przedstawiająca, poprzez...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk