X tom z serii „Biblioteka Przekładów Poetyckich pod redakcją Ryszarda Mierzejewskiego”, zawiera wybór wierszy oraz dwa poematy francuskiego poety, prozaika i wynalazcy Charlesa Crosa (1842-1888). Wiersze pochodzą z tomów: „Le Coffret de santal” (1873) i wydanego już po śmierci Autora „Le Collier de griffes” (1908). Zawiera też dwa poematy: „Le Fleuve” (1874) i „La Vision du grand canal royal des deux mers” (1888). Niedoceniany za życia poeta i prozaik, a także pionier badań nad telegrafem, fotografią kolorową i fonografem, zmarł w ubóstwie i zapomnieniu w wieku 46 lat. Jego twórczość była znana i ceniona tylko przez dwóch francuskich „poetów wyklętych": Paula Verlaine'a i Arthura Rimbauda, a dla świata literackiego odkryta dopiero przez surrealistów. W Polsce tylko dwa Jego wiersze ukazały się w 1933 r. w antologii Stefana Napierskiego "Od Baudelaire'a do nadrealistów". Pierwszy wybór wierszy Crosa w polskim przekładzie Ryszarda Mierzejewskiego ukazał się w 2014 r. na łamach sieciowego pisma „Libertas. Miesięcznik ludzi wolnych”. Tomik jest pierwszą w Polsce publikacją zwartą utworów Charlesa Crosa. Wyboru dokonał, przełożył z francuskiego i opracował Ryszard Mierzejewski.
Data wydania: 2015-06-16
Kategoria: Poezja