To już trzecia książka, w której Aneta Łastik (uznana piosenkarka i pedagog) zajmuje
się wewnętrznym dzieckiem, czyli sferą emocjonalną. W swojej najnowszej publikacji pt.
„Wewnętrzne dziecko w związku” ukazuje, jak można myśleć i radzić sobie z trudnościami
życia dotyczącymi znalezienia odpowiedniego partnera/partnerki. Pokazuje jak dzięki pracy
z wewnętrznym dzieckiem, można łatwiej odczytać nasze odruchy, strachy, które często nas
paraliżują w partnerskich relacjach, jak dotrzeć do genezy naszych problemów w doborze
właściwej „drugiej połówki”.
To, co jest silniejsze od wiedzy i logiki, jest zawsze ekspresją wewnętrznego dziecka. Gdy to
zrozumiemy, będzie nam łatwiej pojąć, że gdy w dorosłym życiu mamy problemy uczuciowe,
z którymi sobie nie radzimy, to dlatego, że w tej konkretnej sytuacji nie jesteśmy dorosłymi,
tylko reagujemy jak dzieci. Dlatego autorka proponuję pracę, która polega na uczeniu się
dorosłych zachowań wobec wewnętrznego dziecka, opieki nad tą wrażliwą, delikatną częścią
siebie, a także dystansu do niego, spojrzenia na problemy „z góry”, z zewnątrz. Co innymi
słowy oznacza słuchanie siebie, wsłuchiwanie się w swoje pragnienia i potrzeby, dzięki czemu
będziemy mogli zmienić język uczuciowy, którego nauczyliśmy się w dzieciństwie i uniknąć
powtarzania tych samych błędnych scenariuszy w relacjach z partnerem/partnerką.
Autorka przywołuje wiele przykładowych historii ludzi, z którymi spotkała się w swojej pracy
(nazwanymi w książce „Świadectwami”), pokazujących, jak można wyjść z sytuacji, które
wydawały się bez wyjścia, jak można znaleźć swoją własną drogę i dać sobie szanse na
szczęśliwe i spełnione życie z partnerem/partnerką.
Informacje dodatkowe o Wewnętrzne dziecko w związku:
Wydawnictwo: Studio Emka
Data wydania: 2014-11-13