Udar mózgu w praktyce lekarskiej

Udar mózgu w praktyce lekarskiej to nowoczesna i przejrzysta prezentacja aktualnego stanu wiedzy na temat tego zespołu chorobowego. Zaletą książki jest wszechstronność podejścia do zagadnienia - poczynając od epidemiologii, poprzez czynniki ryzyka, patogenezę i diagnostykę, do postępowania leczniczego.Publikacja odzwierciedla zmiany zachodzące w ostatnich latach w rozumieniu istoty udaru mózgu, który jako stan nagły, bezpośrednio zagrażający życiu chorego, wymaga natychmiastowej interwencji medycznej. Dzięki nowym metodom diagnostyki i leczenia ostrej fazy udaru, szczegółowo omówionym w monografii, oraz organizacji sieci oddziałów terapii udarów mózgu rokowanie chorych stale się poprawia. Istotną zaletą książki jest szerokie potraktowanie zagadnienia. Autorzy nie skupili się jedynie na ostrej fazie udaru mózgu, lecz przedstawili również najważniejsze zasady prewencji pierwotnej i wtórnej, a także podkreślili bardzo ważną rolę rehabilitacji i edukacji chorych. Jest to niezwykle wartościowa monografia kliniczna dla każdego lekarza praktyka. Udar mózgu jest zagadnieniem multidyscyplinarnym, dlatego książka będzie przydatna lekarzom różnych specjalności, stykającym się z tą problematyką.

Informacje dodatkowe o Udar mózgu w praktyce lekarskiej:

Wydawnictwo: Via Medica
Data wydania: b.d
Kategoria: Medycyna i zdrowie

Kup książkę Udar mózgu w praktyce lekarskiej

Udar mózgu w praktyce lekarskiej - opinie o książce