Uciekinier przecina swój ślad. Opowieść o dzieciństwie mordercy

Espen Arnakke w wieku siedemnastu lat zamordował Johna Wakefielda. Kolejne siedemnaście poświęcił na rozpamiętywanie popełnionej zbrodni. Powoli osuwając się w szaleństwo, próbuje dociec, co tak naprawdę skłoniło go do morderstwa. Tajemnica może tkwić w małej miejscowości, w której się wychował. To surowe prawa Jante ukształtowały go na całe życie.

Wiara i ateizm, abstynencja i alkoholizm, miłość i nienawiść, życie i śmierć. Według Espena między sprzecznościami często stoi znak równości. Raskolnikowski obłęd Arnakkego miesza się z trzeźwą oceną rzeczywistości, a prowincjonalny i zamknięty świat Jante nie daje o sobie zapomnieć.

,,Uciekinier przecina swój ślad" to jedna z najważniejszych powieści skandynawskich, dzięki której możemy zrozumieć złożoną tożsamość człowieka Północy.

,,Nie sądź, że jesteś kimś - Nie sądź, że nam dorównujesz - Nie sądź, że jesteś mądrzejszy od nas - Nie wyobrażaj sobie, że jesteś lepszy od nas - Nie sądź, że wiesz więcej niż my - Nie sądź, że jesteś kimś więcej niż my - Nie sądź, że się do czegoś nadajesz - Nie wolno ci się z nas śmiać - Nie sądź, że komuś na tobie zależy - Nie sądź, że możesz nas czegoś nauczyć - Myślisz, że nic o tobie nie wiemy?"

Informacje dodatkowe o Uciekinier przecina swój ślad. Opowieść o dzieciństwie mordercy:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2019-07-24

Tagi: Społeczeństwo a przemoc

Kup książkę Uciekinier przecina swój ślad. Opowieść o dzieciństwie mordercy

Uciekinier przecina swój ślad. Opowieść o dzieciństwie mordercy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Mamalea
Mamalea
Przeczytane:2021-02-18, Ocena: 5, Przeczytałam, 12 książek 2021,

Książka, która swą formą zbliża się do pamiętnika, opisuje życie mężczyzny urodzonego i wychowanego w Jante - małej (fikcyjnej, choć w pewnym stopniu uniwersalnej) miejscowości w swej atmosferze charakterystycznej dla większości hermetycznych społeczeństw. Narracja jest oczywiście pierwszoosobowa. Główny bohater, Espen, opowiada o destrukcyjnym wpływie metod wychowawczych na kształtującą się osobowość dzieci żyjących w środowisku zbliżonym w swym funkcjonowaniu do sekty. Środowisku z wyraźnym podziałem na "lepszych" i "gorszych" przy jednoczesnym niepisanym zakazie jakiegokolwiek wywyższania się oraz klimacie (znanym Polakom z czasów bezpieki) zagrożenia i donosicielstwa, gdzie każdy na każdego ma "haka" (wyrażającym się w zwrocie powtarzanym jak mantra: "Myślisz, że nic o tobie nie wiem?"). Espen był jednym z takich dzieci i, mimo że poznajemy go już jako dorosłego mężczyznę posiadającego własną rodzinę, to praktycznie cała książka jest retrospekcją rozprawiającą się z mitem szczęśliwego dzieciństwa, i wręcz podkreślającą, że to najtrudniejszy i najbardziej traumatyczny okres w życiu człowieka. Do czego doprowadza stosowanie i przestrzeganie prawa Jante? Do niczego dobrego. Naszego bohatera doprowadziło do morderstwa. Warto się zastanowić czy aby na pewno nie wprowadzamy nieświadomie niektórych z tych zasad do naszego życia. Lektura dająca do myślenia.

Avatar użytkownika - katooola
katooola
Przeczytane:2019-08-31, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2019,

Ciekawa książka o dzieciństwie Espena, którego ukształtowało prawo Jante. Espen próbując wyjaśnić swoje przyczyny morderstwa ucieka się do dzieciństwa. Opisuje sytuacje z dzieciństwa obrazując odczucia dziecka, które nie zawsze rozumiało dorosłych oraz sytuacje życiowe. Książka trochę "surowa" wydana pierwotnie w 1933 roku ale bardzo ciekawa, pokazuje świat robotników duńskiej społeczności, starającej się niczym nie wyróżniać i jakoś przeżyć.

Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789