Książka jest wynikiem doświadczeń autorki - lekarza psychiatry, pracującej przez wiele lat w gdańskim hospicjum, a następnie nad realizacją szkolenia przed i podyplomowego z zakresu psychoonkologii dla lekarzy i pielęgniarek. Podtytuł książki (opieka psychopaliatywna, czyli jak pomóc choremu, rodzinie i personelowi medycznemu środkami psychologicznymi) wyjaśnia zawarte w niej treści.

Autorka omawia sytuację psychologiczną chorego w terminalnym okresie choroby nowotworowej, jego reakcje psychiczne i próby przystosowania do choroby, zwraca uwagę na reakcje psychiczne towarzyszące dolegliwościom fizycznym i omawia najczęstsze zjawiska psychopatologiczne.

Większą część książki stanowią propozycje pomocy psychologicznej chorym i ich rodzinom, a także - problemy stresu pracy z umierającymi i możliwości pomocy opiekunom medycznym. Książka stanowi pomoc w nauczaniu studentów, pielęgniarek, lekarzy, psychologów, wolontariuszy oraz tych wszystkich, którzy interesują się opieką paliatywną.

Informacje dodatkowe o U kresu. Opieka psychopaliatywna, czyli jak pomóc choremu, rodzinie i personelowi medycznemu środkami psychologicznymi:

Data wydania: 1996 (data przybliżona)
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN: 83-905369-7-8

Kup książkę U kresu. Opieka psychopaliatywna, czyli jak pomóc choremu, rodzinie i personelowi medycznemu środkami psychologicznymi

U kresu. Opieka psychopaliatywna, czyli jak pomóc choremu, rodzinie i personelowi medycznemu środkami psychologicznymi - opinie o książce

Avatar użytkownika - KKS
KKS