Trenerka

Miłość do sportu, relacje międzyludzkie, młodzieńcze zauroczenia; wybaczanie i budowanie utraconego zaufania.

Nastoletnia Nadia kocha akrobatykę sportową. Choć chciałaby pójść w ślady matki, znakomitej trenerki, pewne zdarzenia zmuszają ją do rezygnacji z rozwoju własnej pasji. Niespodziewanie pojawia się jednak propozycja poprowadzenia wakacyjnej sekcji w podupadającym klubie sportowym. Czy uda jej się zmierzyć z przeszłością, przezwyciężyć własne traumy i lęki?
To nie błędy nas definiują, a umiejętność radzenia sobie z nimi. Kwestia decyzji, czy zaniedbane działania i relacje są procesem nieodwracalnym, czy mogą stać się impulsem do wykonania pierwszego kroku ku lepszej przyszłości.

Co powiecie na grę pozorów? Na dużą dawkę akrobatyki i dawanie drugiej szansy? Na kłótnie pomiędzy kuzynkami, powracające demony przeszłości i chęć niesienia pomocy? Wszystko znajdziecie w tej powieści!

Informacje dodatkowe o Trenerka:

Trenerka - opinie o książce

Avatar użytkownika - czarksiazek
czarksiazek
Przeczytane:2024-10-02, Ocena: 6, Przeczytałam,

Nadia przyjeżdża do Uchyłowa, by pomóc wujkowi w poprowadzeniu zajęć dla dzieci z akrobatyki sportowej. Dziewczyna, dla której ta dyscyplina od najmłodszych lat stanowiła jej życie, teraz bez większego entuzjazmu zgodziła się na wakacyjne treningi. W związku ze zdarzeniami z przeszłości nie jest jej łatwo, ale pod wpływem różnych okoliczności zaczyna powoli wychodzić ze skorupy obaw. Pomocny w tym staje się konserwator szkolny, Paweł. Mężczyzna też ma za sobą niełatwą drogę, ale jest coś, co łączy z nim Nadię... Czy uda się obojgu wyjść z mroku przeszłości i powrócić do tego, co stanowi ich pasję?

Są takie książki, które po przeczytaniu najchętniej by się wymazało z pamięci tylko po to, aby móc znów je przeczytać, od nowa przeżywać te emocje, poznawać bohaterów, ich historię. I właśnie "Trenerka" jest taką książką. Niespodziewałam się tak pięknej opowieści. Autorka mnie zaczarowała wykreowaną fabułą, postaciami, szczególnie Pawła i Nadii. Z jednej strony historia młodej dziewczyny, pełnej pasji do tego co robi, zaszczepionej przez matkę,trenerkę, pokazuje świat w którym można się zatracić w dążeniu do sukcesów, nawet za cenę utraty najbliższych, nieuczciwej rywalizacji, łamania wszelkich zasad. A z drugiej strony śledzimy losy Nadii i Pawła, którzy walczą z demonami przeszłości, dzięki wzajemnemu wsparciu, wbrew ludzkim osądom i podkładanym kłodom. Czasem wystarczy, by ktoś uwierzył w nas, za nas samych, byśmy potrafili stawić czoła wszelkich lękom i zawalczyć o siebie.

I właśnie o tym jest ta cudowna książka. O odzyskaniu siebie i nowej szansie 🧡 polecam wam z całego serca !!!

„Trenerka” Agnieszki Kareckiej to niezwykle emocjonalna, ważna książka, która porusza tematy naszego życia, podejmowanych decyzji, ale także tego, jakie te decyzje mogą mieć skutki, zarówno teraz, jak i w przyszłości.
Książka przedstawia nam wyboistą drogę Nadi, która jest nastolatką, a całą swoją pasję poświęcała akrobatyce sportowej, mając plany pójścia w ślady matki, która jest uznaną trenerką. Niestety dla dziewczyny życie miało inne plany. Pewne zdarzenia z jej życia zmuszają ją do przewartościowania swojej pasji i zmiany marzeń. Tak właśnie życie zaprowadziło ją do prowadzenia wakacyjnej sekcji w podupadającym klubie. To zadanie okazuje się większym wyzwaniem, aniżeli spodziewała się Nadia. Tam też poznaje doświadczonego przez życie Pawła, który również mierzy się z demonami swojej przeszłości. Tych dwoje wiele w życiu przeszło, a to, co wydarzyło się kiedyś, ciągle odbija się echem w ich życiu.
„Trenerka” to piękna, poruszająca i niezwykle emocjonalna historia. Autorka przeplata w niej przeszłość z teraźniejszością, dając tym samym obraz całej historii, emocji i pozwala zrozumieć czytelnikowi decyzje bohaterów. Bohaterowi w powieści zostali doskonale wykreowani, każde z nich jest wyraziste, pełne emocji i pasji. Czytając, poznamy zarówno tych, którzy wywołają w nas pozytywne emocje, jak również tych, którzy będą wywoływać negatywne emocje.
Jest to wyjątkowa, piękna powieść. Wywołała we mnie łzy smutku, wzruszenia, ale niejednokrotnie pojawiał się również uśmiech, zadowolenie i nadzieja. To niezwykła historia, którą bardzo serdecznie polecam i która na długo zostanie w moim sercu!
Za możliwość przeczytania tej wspaniałej historii bardzo dziękuję wydawnictwu.

"Trenerka" to kolejna książka Agnieszki Kareckiej, która trafiła w moje ręce. Jeśli śledzicie mój profil to wiecie, że książki Autorki biorę hurtowo i w ciemno. Nadal jestem w szoku, jak wszechstronna jest autorka. Książka z wątkiem sportu? Muzyki? Sztuki? Pewnie, proszę bardzo!

Tym razem poznajemy Nadię, która całe swoje życie poświęca akrobatyce sportowej, pierw jako czynna odnosząca sukcesy zawodniczka, a teraz chce spróbować swoich sił jako trenerka, czyli idzie maksymalnie w ślady swojej matki. Są wakacje, i dziewczyna wyjeżdża do wujka, bo poprowadzić zajęcia, w szkole wujka.. Cóż, warunki znacznie odbiegają od standardów, i na miejscu okazuje się, że wujek ma troszkę inny plan na zajęcia dziewczyny. Jednak Nadia kocha wujka i mimo niechęci swojej kuzynki, zostaje i oferuje swoją pomoc, z każdym dniem angażując się coraz mocniej!
Na miejscu poznaje też tajemniczego mężczyznę, który jest złotą rączką w obiekcie, ale się zaskakująco dużo o tym sporcie... Jakie tajemnice skrywa?

Po raz kolejny Autorka stworzyła nam fantastyczny świat, w którym porusza bardzo ważne kwestie, problemy rodzinne, tajemnice, strata, kłamstwa, oraz oczywiście miłość i sport. Uwielbiam to, że w książkach Autorki znajdę zawsze jakieś przesłanie, nie jest to pusta historia.. tutaj dodatkowo podkreślam fakt, że wiele można się dowiedzieć o samej akrobatyce! Odpowiednie nazewnictwo i opisanie ćwiczeń tak jakby się na nie patrzyło, to prawdziwa gratka i nauka!

Nadia choć kocha mamę i ten sport, to w kwestii relacji muszą jeszcze mocno popracować ... Uważam że to nauka zarówno dla nastolatków, jak i rodziców.. są pewne granice pasji, poświęcenia i pracy, czasami są ważniejsze sprawy... A kłamstwo... Zawsze wyjdzie na jaw... Przez co ktoś może bardzo cierpieć lub stracić fajne relacje... ?

Polecam! Polecam Wam wszystkie książki Autorki! ???

Stars Among Us
Agnieszka Karecka0
Okładka ksiązki - Stars Among Us

Siedemnastoletnia Hayley Anderson obrała sobie w życiu jeden cel – za wszelka cenę zostać lekarką. Jej idealny plan na przyszłość nagle staje pod...

Po drugiej stronie jeziora. Część II
Agnieszka Karecka0
Okładka ksiązki - Po drugiej stronie jeziora. Część II

Jak wysoką cenę jesteś w stanie zapłacić za wolność? Mia podjęła decyzję – nie chce wracać do prawdziwego świata, z którego pochodzi. Zamiast...