Toń

Interesujesz się powojennymi losami mieszkańców dawnych Prus Wschodnich? Chcesz odkryć mozaikę narodowości i dowiedzieć się więcej o przemilczanej historii? Jeśli tak, "Toń" będzie dobrym wyborem.

"Toń" to powieść o obszarze, który od zawsze narażony był na przenikanie się kulturowych wpływów. Prusy Wschodnie były domem dla Niemców, Litwinów i Polaków. Historia napisała jednak swój własny scenariusz dla mieszkańców regionu, któremu musieli się oni poddać. Szatrawska opowiada o wielopokoleniowej rodzinie, starciu romantyzmu z pragmatyzmem oraz dążeniem do okrycia własnej tożsamości. Autorka wzbogaciła treść o wstrząsające opisy wydarzeń wojennych, co pozwala zyskać punkt odniesienia w stosunku do głównych bohaterów. Trudno jednak zapomnieć o traumach pokoleniowych i krzywdach, które na zawsze pozostają w pamięci, a często również przekazywane są potomkom.

Powieść napisana jest w konwencji bajki, dlatego niektóre elementy świata przedstawionego mieszają się z ponadczasowymi przesłaniami. To książka niezwykle aktualna, szczególnie w kontekście kryzysu migracyjnego, który doświadcza Europa. Często obserwujemy, jak historia zatacza koło. Wskazane przez autorkę zależności zaczynają obowiązywać również w świecie współczesnym.

Informacje dodatkowe o Toń:

Wydawnictwo: Cyranka
Data wydania: 2023 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: Toń

Fretka
Przeczytane:2024-10-21, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024,
Żywot i śmierć pana Hersha Libkina z Sacramento w stanie Kalifornia
Ishbel Szatrawska0
Okładka ksiązki - Żywot i śmierć pana Hersha Libkina z Sacramento w stanie Kalifornia

Wyjątkowy dramat, który wciąga jak najlepsza powieść. Poznaj historię Hersha Libkina i sprawdź, czy mimo wielu przeciwności losu, uda mu się wreszcie odnaleźć...