Książka ,,Synowa kontra teściowa" to poradnik pokazujący relacje tytułowych kobiet oraz mężczyzny, który doświadcza konfliktu pomiędzy dwoma ukochanymi. Autorka uwypukla te najtrudniejsze zachowania ale i te typowe choć wywołujące uciążliwe problemy.
Z lekkim przymrużeniem oka przedstawia fałszywe przekonania, gry psychologiczne i niedojrzałe metody reagowania.
Następnie, już poważniej, przedstawia prawdziwe motywy zachowania i najważniejsze potrzeby każdego z uczestników relacji. Zachęca do wspólnego poszukiwania przyczyn konfliktu.
Nakreśla cechy kilkunastu postaci, jakie najczęściej występują w konflikcie. To opis najbardziej charakterystycznych typów synowych, teściowych i uwikłanych między nimi mężczyzn.
To książka, która każdemu pomoże pozytywnie wpłynąć na bliskie relacje pomiędzy kobietami, na każdy obecny lub przyszły konflikt, by go zakończyć, lub chociaż umiejętnie załagodzić.
Iwona Golonko - psycholożka i trenerka biznesu, prelegentka i wykładowczyni z 20 letnim stażem.
Ekspertka z zakresu inteligencji emocjonalnej, pracy z emocjami, zaufania, work-life balance, odporności psychicznej, motywacji, zarządzania, zdrowia psychicznego, budowania zdrowych relacji ze sobą i z innymi.
Wierzy, że zdrowo jest umieć śmiać się z samego siebie, pomaga innym poradzić sobie z ich problemami zachęcając do śmiechu ze szkodliwych, absurdalnych i destrukcyjnych przekonań.
"Mam sentyment do słowa relacjolog. To słowo, które idealnie nazywa kogoś, kto pomaga ludziom budować lepsze, zdrowsze i bardziej świadome relacje ze sobą i z innymi ludźmi, oparte na empatii, życzliwości i asertywności. Jestem więc relacjolożką. " mówi o sobie Iwona Golonko.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-04-27
Kategoria: Poradniki
Teściowa i synowa - duet stary jak świat. Czy da się ustawić ta relację na odpowiednim dla Nas poziomie? I gdzie w tym wszystkim jest On - mąż / partner / syn?
Chcesz poznać gry psychologiczne na linii teściowa - synowa?
Początek książki przytłacza mnogością przykładów z życia wziętych (bardzo różnych relacji pomiędzy dwoma najważniejszymi kobietami w życiu mężczyzny) lecz jak się przez nie przebrnie dostaje się garść rad jak uzdrowić taką relacje. Autorka w przystępny sposób pokazuje źródła konfliktów oraz jak z nimi sobie radzić.
Okazuje się że sporo zależy też od przywiązania w relacji matka - córka oraz od dzieciństwa.
Końcowe kwestionariusze jaką jest się synową lub jaka jest się teściową dają do myślenia.
Wszystko zależy od Nas samych.
Teraz tylko wprowadzić rady w życie.
Książka nie tylko dla teściowej lub synowej ale także dla syna/partnera który stoi pomiędzy dwoma najważniejszymi dla siebie kobietami.
Przeczytane:2022-05-07, Ocena: 5, Przeczytałam,
@empikgo e-book/ audiobook
Poradnik, a tych z zasady nie lubię.
Jednak magia w zestawieniu słów teściowa- synowa zadziałała, i popełniłam książkę.
Moje pierwsze zdziwienie, że to także relacje matka- córka, naleciałości z domu rodzinnego.
Dużo krąży dowcipów o teściowych, bardziej lub mniej złośliwych, mocno prześmiewczych. Bawią nas lub złoszczą, w zależności z której strony barykady jesteśmy.
Byłam synową, cóż mogłabym przytoczyć wiele anegdotek.
Jestem na progu zostania teściową- myślę, że teraz opowieści będą o mnie.
Czy tego chcemy czy nie, tak się dzieje. Zderzenie pokoleń, jesteśmy jak ofiary przemijającego czasu.
Autorka analizuje i przytacza zachowania poszczególnych osób wchodzących w skład rodziny, które są w pobliżu konfliktu.
Bo jak to nazwać inaczej?
Sporadycznie słyszymy " moja teściowa jest super". Zwykle słowa padają dla dobra atmosfery i wszystkich zainteresowanych.
Staramy się, negocjujemy warunki w naszym związku, aż tu nagle wszystko upada, bo mamusia...i tu możemy sobie dopowiedzieć dowolnie.
Interesująco, drobiazgowo analizowane problemy. Rozbieranie na detale zachowania nasze, partnerów, rodziców.
Ciekawy język przekazu- płynny, frapujący zmusza do zastanowienia.
Zatem zanim zaczniemy narzekać(a bywa, że jest na co/kogo) popatrzmy na drugi koniec kija. Konfliktu to nie powstrzyma, ale będziemy spokojniejsi...może🙂🤔
Warto skorzystać z porad rozwiązywania problemów, często opartych na mylnych osądach lub postawach.