Podręcznik zawiera opis programu poznawczo-behawioralnej terapii zaburzeń lękowych u nastolatków w wieku 14-17 lat. Autorzy krok po kroku omawiają składających się nań 16 sesji terapeutycznych: ich cele, kolejne etapy i stosowane strategie. Poszczególne sesje poświęcone są takim zagadnieniom, jak: rozpoznawanie objawów lęku, myślenie osoby odczuwającej lęk i jego skutki, plan radzenia sobie czy wykorzystanie nabytych umiejętności w sytuacjach budzących lęk. Uzupełnieniem podręcznika terapeuty jest zeszyt ćwiczeń dla pacjenta. Całość składa się na program terapeutyczny ,,Lęk".

Informacje dodatkowe o Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń lękowych u młodzieży. Podręcznik terapeuty:

Wydawnictwo: GWP
Data wydania: 2024-11-05
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: The C.A.T. project manual for the cognitive-behavioral treatment of anxious adolescents

Tagi: Psychiatric & mental disorders

Kup książkę Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń lękowych u młodzieży. Podręcznik terapeuty

Philip C. Kendall0
Okładka ksiązki - Dziecko odporne psychicznie. Jak wychować odważne i otwarte dzieci w świecie pełnym lęku?

Jako rodzic na pewno pragniesz, by twoje dziecko czuło się otoczone opieką, wspierane i bezpieczne. Jednak w stresującym i niepewnym świecie jest to niezmiernie...