Tajemnica Titanica

Noc z 14 na 15 kwietnia 1912 roku była zimna i bezwietrzna. Nad leniwie rozkołysanym Atlantykiem wisiały mrugające gwiazdy. Niebo tchnęło spokojem, ale na wodzie rozgrywał się niespotykany w dziejach żeglugi dramat. Najwspanialszy, najbardziej luksusowy, okrzyknięty przez opinię publiczną Niezatapialnym Titanic szedł na dno.

Ta tragedia do dziś rozbudza wyobraźnię pisarzy, filmowców, kompozytorów, ale też twórców teorii spiskowych. Niektórzy z nich twierdzili wręcz, że Titanic nigdy nie zatonął.
Co naprawdę stało się w nocy z 14 na 15 kwietnia 100 lat temu i dlaczego doszło do tragedii? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w naszej książce.

Informacje dodatkowe o Tajemnica Titanica:

Wydawnictwo: Ringier Axel Springer Polska
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-7813-146-5

Kup książkę Tajemnica Titanica

Tajemnica Titanica - opinie o książce

Nie znajdziemy tu opisu dokładnych wydarzeń krok po kroku, tylko same ciekawostki dotyczące katastrofy. Do tego książka zawiera skany starych zdjęć i dokumentów dotyczących Tytanica.

Ta niewielkich rozmiarów książeczka mieści w sobie wiele przydatnych i interesujących informacji o jednej z najbardziej znanych morskich katastrof. Na tych 90-ciu kilku stronach znajdziemy m.in.: informacje o kapitanie statku Edwardzie J. Smith (jego kariera na wcześniejszych rejsach), a także o innych członkach załogi (w tym opis kontrowersyjnych wówczas zmianach kadrowych na niedługo przed wypłynięciem "Titanica").

Oczywiście nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego całemu rejsowi statku - szczegółowo opisano w nim to, co działo się w pierwszych chwilach po odbiciu od brzegu, aż do ostatnich godzin rejsu. Jest również przedstawiony krótki opis sylwetki Molly Brown (nazwanej "Niezatapialna Molly Brown").

W kolejnym z rozdziałów poznać można losy najbogatszych - zarówno tych, którzy zginęli, jak i tych, którzy przeżyli. W tym także Bruce'a Ismay'a - właściciela White Star Line - to, jak jego osoba została potraktowana po katastrofie. Jednym z intrygujących rozdziałów jest także ten, poświęcony teoriom spiskowym.

I na koniec - "pamiątki" z Titanica. Zdjęcia wydobytych z wraku przedmiotów, informacje o Jamesie Cameronie i stworzonym przez niego filmie z Kate Winslet i Leonardo DiCaprio. A na ostatnich kartach książki zapoznać się można z kalendarium - gdzie, jak można zauważyć, katastrofa Titanica nie była ostatnią.

Dużym atutem książki jest to, że tak wiele przydatnych faktów zostało szczegółowo przedstawionych. Drugim plusem są fotografie zarówno samego statku, wraku, jak i portrety pasażerów pierwszej klasy i wspomnianych przedmiotów. Wśród nich można zobaczyć m.in. list miłosny napisany przez jedną z pasażerek na pokładzie statku, czy też jadłospis ułożony dla trzeciej klasy z datą 14 kwietnia...

Piękne i bestie, czyli 10 najsłynniejszych morderczyń w historii
Ignacy Barwiński0
Okładka ksiązki - Piękne i bestie, czyli 10 najsłynniejszych morderczyń w historii

W trakcie naszej kolejnej wędrówki przez kolejne epoki poznamy kobiety, które często dorównywały mężczyznom w barbarzyństwie, a nawet ich prześcigały....