Dylan Thomas, angielski poeta i prozaik, autor kilku tomików poetyckich i licznych nowel, urodził się w Swansea w 1914 r. Większość swego krótkiego życia - zmarł w 1953 r. - spędził w rodzinnej Walii. Kilka podróży przedsięwziął do Stanów Zjednoczonych, gdzie wygłaszał swoje wiersze, zyskując niezmierną popularność zarówno u audytorium, jak i u krytyków, przez których uznany został za największego liryka swojej generacji. Debiutem poety w literaturze był tomik "Osiemnaście wierszy", wydany w 1934 r. Równocześnie z poezją uprawiał Thomas twórczość prozatorską, z której niniejszy wybór prezentuje 14 opowiadań, zebranych w tomiku "Londyńskie przygody". Wśród nich znajdują się również "Szkoła czarownic" i inne opowiadania, które "...na tle angielskiej literatury fantastycznej zajmują wyjątkowe miejsce, reprezentując rzadko spotykany typ fantastyki ludowej... Wyobraźnia poety zakorzeniona jest głęboko w mitologii walijskiej, zaludniającej wzgórza i doliny bajecznymi stworami: elfami, gnomami, wróżkami i czarownicami... Łatwe do rozpoznania elementy surrealizmu, sygnalizujące o sobie niekiedy zawiłością stylu i szafowaniem metodą szoku, na szczęście nie dominują bezwzględnie. Przeciwwagę dla nich stanowi pewna rubaszność i ostrość widzenia ludzkich charakterów, jak również atmosfera autentycznej grozy. Niepokojąca, przesycona liryzmem, bardzo osobista, a zarazem osadzona w wielkich mitach ludzkości proza Dylana Thomasa nosi to samo piętno indywidualności, co i poezja. Być może w prozie, nawet jeszcze wyraźniej niż w wierszach, dochodzi do głosu nostalgia za utraconym dzieciństwem, spędzonym w Walii".
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 1997 (data przybliżona)
Ocena: 6, Przeczytałam,