Czy wiecie czym jest prawdziwy STRACH? Czy ludzkie lęki wywołuje świat, czy może rodzą się w naszym wnętrzu? Jeśli chcecie wieczorem przeczytać coś z dreszczykiem, polecam Wam STRACH Łukasza Orzechowskiego. Nietypowa fabuła znalazła swoje odzwierciedlenie w konstrukcji opowiadania.
„Wyobraź sobie następującą sytuację: Jesteś sam. Dookoła jedynie ciemność, peron oświetla jedna lampa, której mizerna poświata wcale nie daje poczucia bezpieczeństwa. Nagle słyszysz za sobą czyjeś kroki, delikatny powiew wiatru upewnia Cię, iż nie jesteś sam. Szelest narasta, słychać już skrzypienie ciężkich butów na zmrożonym śniegu. Odwracasz się. Peron jest pusty... Jest zima. Pora roku nie zachęca do pieszych wędrówek, toteż większość ludzi podróżuje doskonale rozbudowaną siecią kolei. Pociągi jeżdżą jeden za drugim. Na stacjach wielkich miast panuje tłok nie do zniesienia. Zaduch, dym z papierosów, nie pozwalają oddychać. Tu i ówdzie uważny wzrok obserwatora napotkać może przedstawicieli biedoty, proszących o skromne datki.”
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2014-03-17